Ryanair se seli u Poljsku zbog štrajkova

Dodajte komentar
Michael O’Leary

Izvršni direktor avio-kompanije Ryanair Majkl O’Liri preti da će preseliti posao u Poljsku kao odgovor na štrajkove.

On je zaprijetio da će prebaciti mnoga radna mjesta u Poljsku u vrijeme kada se kompanija suočava s većim brojem štrajkova posade širom Evrope.

U ponedjeljak su piloti u Njemačkoj većinom glasali u korist štrajkača, što je pogoršalo probleme Ryanaira. Prošle nedjelje su štrajkovali piloti u Dablinu, ali i Italiji, Španiji, Portugalu i Belgiji.

O'Liri je rekao da je spreman da smanji poslove “na bilo kom tržištu” ako je potrebno.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Niskotarifna avio-kompanija, najveća u Evropi po broju putnika, bila je suočena sa najgorom nedjeljom zastoja u radu u više od tri decenije obavljanja avio-prevoza. Zahtevajući bolje uslove rada, kabinsko osoblje u Italiji, Španiji, Portugaliji i Belgij, stupilo je prošle nedjelje u štrajk, dok je četvrtina pilota u Dablinu otpočela treći po redu, 24-časovni štrajk, u posljednje dvije nedjelje.[/box]

“Danas imamo 20 tržišta kojima je potrebno više letova. Nedostaju avioni na skoro svakom tržištu u kojem poslujemo jer se traže naše usluge i naše cijene”, rekao je on.

“Ako se stanje na nekom tržištu pogorša, kao što je pogođeno irsko tržište posljednjih nekoliko mjeseci zbog ovih aktivnosti, poljsko tržište za nas jako raste. Dakle, Ryanair u Poljskoj posluje profitabilno, tamo nam je potrebno više letova – selimo letove u Poljsku.“

“Sve dok postoji zdrav razum, onda ćemo postići sporazume”, rekao je O'Liri govoreći o sindikatima i pilotima.

“Ako imamo ljude koji samo žele da imaju štrajkove radi štrajkova, onda će oni štrajkovati, a mi ćemo seliti avione.“

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *