Kineski Huawei prestigao Apple

Dodajte komentar

Kineski Huawei prestigao je američki Apple i postao je drugi po veličini proizvođač pametnih telefona u svijetu, prema kvartalnoj analizi IDC-a.

Na vrhu još uvijek za sada neuhvatljivi Samsung, dok je Sony, jedno od najvećih imena u svijetu tehnologije, na dobrom putu da ga tržište pametnih telefona zaboravi.

U posljednjem kvartalu 2018. godine, Huawei je isporučio 54,2 miliona pametnih telefona u prodavnice, premašivši Apple, koji je u istom periodu u promet stavio oko 10 miliona uređaja manje, odnosno 41,3 miliona. Samsungje na prvom mjestu sa 71,5 miliona pametnih telefona.

IDC analitičari napominju da se ukupno tržište pamenih telefona u drugom tromjesečju 2018 neznatno smanjilo u odnosu na prošlu godinu, sa 1,8 procenata novih pametnih telefona prodatih manje. Uz Samsung, Huawei i Apple, među pet najvećih proizvođača pametnih telefona uvrstvili su se kineski Xiaomi i Oppo.

Možda još bolji prikaz Huaweijovog sve dominantnijeg položaja na tržištu pokazuje rast prodaje njegovih pametnih telefona. U poređenju sa istim periodom prošle godine, Huawei je ove godine prodaju povećao za 40,9 odsto, a Apple za 0,7 odsto.

U međuvremenu, Samsung je prodao 10,4 odsto smartphonea manje nego u istom kvartalu prošle godine, ali je sigurno zadržao prvo mjesto.

Indikator.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *