DRI: Pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Dodajte komentar

Državna revizorska institucija je pozitivno ocijenila finansijski izvještaj Agencije za civilno vazduhoplovstvo za 2017. godinu i uslovno na usklađenost sa zakonom.

Revizija, koju potpisuju senatori Zoran Jelić i dr Branislav Radulović konstatovala je da je finansijski izvještaj Agencije sastavljen u svim materijalnim aspektima u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja i da je prezentovan na fer i objektivan način.

Revizijom pravilnosti je utvrđeno da Agencija nije u potpunosti uskladila poslovanje sa odredbama nekih zakona, koji su materijalno značajni, ali ne i prožimajući u odnosu na postavljenje kriterijume za reviziju pravilnosti. DRI je dala 11 preporuka Agenciji i jednu, što je neuobičajeno, Ministarstvu saobraćaja, koje treba da ispune za šest mjeseci.

Ministarstvo treba da donese dva podzakonska akta kojim bi regulisalo naplatu naknada za usluge Agencije i procenta od prevezene robe i putnika u odlasku. Agencija je prijedlog za izradu ovih pravilnika uputila Ministarstvu saobraćaja 2013. godine. Od svih prihoda koji joj pripadaju po zakonu, Agencija redovno naplaćuje samo putne naknade od Eurokontrola.

Lani je po tom osnovu naplaćeno 3,9 miliona eura. Od SMATSA-e (Kontrole leta za Srbiju i Crnu Goru) je na ime terminalne naknade naplaćeno svega 125 hiljada eura, umjesto deset odsto prihoda koji se ostvaruju od preleta aviona u okviru zone naplate Crna Gora-Srbija – KFOR, za koji radi Hungaro kontrol.

Po tom osnovu SMATSA Agenciji duguje 586 hiljada eura kumulativno od 2008. godine. Agencija je planirala ukupno 60 hiljada eura od prevoza tereta i putnika, ali nije naplatila ni centa, jer nema pravilnika, a od licenci za pilote, pregleda vazduhoplova… 16 hiljada eura. Ukupan prihod Agencije prošle godine bio je četiri miliona eura, a troškovi 3,6 miliona, što znači da im je ostalo neutrošeno 360 hiljhada eura.

Neraspoređena dobit iz prethodnih godina iznosi ukupno 2,57 miliona eura. Agencija za civilno vazduhoplovstvo, prema direktivama Eurokontrola, ne smije ništa da izdvaja za državni budžet. Za potrebe traganja i spašavanja lani su platili 700 hiljada eura MUP-u, Generalnom sekretarijatu Vlade, Upravi pomorske sigurnosti i morskoj službi spašavanja.

Za zarade 18 stalno zaposlenih i 11 ugovoraca izdvojeno je 2,1 milion eura, a za proizvodne usluge 1,1 milion. DRI je konstatovala da Agencija mora da uvede dvojni potpis za plaćanje faktura, da osnivaču dostavlja, uz godišnje finansijske i izvještaje planiranih aktivnosti u razvoju sistema finansijskog upravljanja, da objedini informacioni sistem za kancelarijsko upravljanje, da Upravi za nekretnine redovno dostavlja podatke o imovini.

Revizija je konstatovala i da se ne može tenderom za nadzornika propisivati veći stepen obrazovanja nego što je predviđen sistematizacijom. Iz Agencije su Pobjedi rekli da se radilo o zahtjevnoj reviziji i da su zadovoljni rezultatima jer nijesu evidentirane bilo kakve zloupotrebe.

Istakli su da su imali korisno iskustvo i da su im revizori pomogli da neke elemente u poslovanju dodatno unaprijede, tako da će vrlo brzo realizivati sve preporuke.

U agenciji su u jednom trenutku istovremeno vršili reviziju DRI i nezavisni revizor, koga je u skladu sa zakonom odredila Vlada. I nezavisni revizor je u izvještaju dostavljenom Vladi konstatovao da finansijski izvještaji Agencije istinito i objektivno po svim značajnim pitanjima prikazuju finansijski položaj Agencije, kao i rezultate poslovanja u skladu sa računovodstvenim standardima i domaćim propisima.

U izvještaju DRI je navedeno da je Agencija od početka primjene zakona o vazdušnom saobraćaju donijela 115 pravilnika preko kojih su se implementirali propisi Evropske unije o vazdušnom saobraćaju. Agencija ima 125 opštih i pojedinačnih akata kojima se detaljnije reguliše unutrašnje postupanje u ostvarivanju zakonskih i međunarodnih nadležnosti.

DRI je naložio Agenciji da uskladi unutrašnju reviziju sa zakonom. Iz Agencije kažu da se radi o neusklađenostima koje se tiču uspostavljanja unutrašnje revizije na osnovu njihovih strateških dokumenata.

Zakon predviđa da se umjesto unutrašnje kontrole koju ima Agencija, formira ili posebna organizaciona jedinica ili da se sa nekim drugim pravnim licem sklopi sporazum o vršenju interne revizije.

U Agenciji su kazali da će ispoštovati taj zahtjev DRI, ali su istovremeno pokrenuli inicijativu za promjenu zakonskih rješenja, jer smatraju da su sa aspekta njihovog načina finansiranja oni u bitno drugačijoj poziciji.

– Ostale preporuke su dominantno tehničke i proceduralne prirode. Iako ćemo primijeniti preporuke o kontiranju, smatramo da postojeći pravilnik o kontnim okvirima treba mijenjati, posebno sa aspekta nepostojanja imperativne obaveze njegove primjene. Preporučene elektronske evidencije i softverska unapređenja ćemo odmah uspostaviti, tim prije što je taj imperativ još ranije identifikovan kroz naš plan javnih nabavki – naveli su iz Agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *