Ruske zlatne zalihe se približavaju sovjetskom rekordu od 2.800 tona

Dodajte komentar

Sa 2.000 tona zlata u deviznim rezervama, ruske zlatne zalihe se približavaju sovjetskom rekordu od 2.800 tona, zabeleženom 1941. godine.

Finansijski analitičari kažu da Moskva teži finansijskoj nezavisnosti i da želi da se otrgne od hegemonije američkog dolara.

“Neke zemlje u svijetu žele da što manje zavise od politike SAD-a i potiskuju dolar u trgovini i američke dužničke hartije u rezervama. Ruske kupovine zlata su rasle tokom predsjedničke trke u SAD i nisu prestale ni posle pobijede Donalda Trampa, mada se on činio kao poželjniji kandidat za Kremlj”, izjavio je generalni direktor investicionog fonda ICBF Anton Makhnovski, za Russia Today.

On smatra da će Rusija nastaviti da povećava svoje zlatne rezerve.

Tokom posljednje decenije, udio zlata u ruskim deviznim rezervama je porastao deset puta. Rusija je takođe smanjila udio američkih državnih obveznica koje drži sa 96,1 milijarde dolara u martu na samo 14,9 milijardi dolara u maju, dodaje RT.

Ruske zlatne rezerve sada vrijede 460 milijardi dolara, a centralna banka ima za cilj da poveća tu sumu na 500 milijardi dolara.

Analitičar Vladimir Rojankovski iz Međunarodnog finansijskog centra u Moskvi upozorio je prošle nedjelje rusku centralnu banku da ne bi trebalo previše da zavisi od zlata.

“U slučaju globalnog pada interesovanja velikih suverenih investitora za američke državne hartije od vrijednosti, očekujem da će se povećati spekulativna aktivnost prema plemenitim metalima kako bi se vještački smanjila njihova tržišna vrijednsot”, rekao je Rojanovski za RT.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *