Proizvodnja u Novom duvanskom počinje do kraja avgusta

Dodajte komentar

Proizvodnja u Novom duvanskom kombinatu (NDKP) trebala bi da počne do kraja avgusta, saopštio je predsjednik tenderske komisije Branko Vujović.

Na juče održanoj sjednici skupštine akcionara usvojen je izvještaj o dosadašnjim ulaganjima u NDKP investitora kompanije BMJ Industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, na osnovu izvještaja Nadzorne komisije za implementaciju ugovora o dokapitalizaciji i nezavisnog revizora Ernst & Young. Prema tim izvještajima, arapski investitorje ispunio dosadašnje obaveze iz ugovora i do kraja prošle godine uložio 15,96 miliona eura.

“Već 13. avgusta će nova linija u fabrici biti puštena u pogon. Repromaterijal je na putu i očekuje se da stigne krajem avgusta i naše očekivanje je da će proizvodnja početi krajem avgusta”, kazao je Pobjedi Vujović, koji je i član Nadzorne komisije.

U fabrici se ovih dana obavlja proba mašina. Probna proizvodnja bila je započeta 24. maja puštanjem u pogon jedne proizvodne linije. Direktorica NDKP je nedavno Nadzornoj komisiji poslala spisak od 55 radnika koji su u skladu sa ugovorom primljeni u stalni radni odnos.

Vujović je naveo da je Skupština akcionara NDKP prihvatila i tekst ugovora o pozajmici između BMJ i NDKP. Ovim ugovorom se sva ulaganja arapske kompanije tretiraju kao pozajmica, koja će biti pretočena u kapital kroz zamjenu duga za akcije, odnosno dokapitalizaciju na narednoj sjednici skupštine akcionara.

Firma Grand internacional iz Dubaija je u stoodstotnom vlasništvu Ahmeda Ibrahima Hamdana Bkairata, koji je vlasnik BMJ. Izmedu BMJ i Grand internacionala je potpisan ugovor kojim Grand preuzima sva prava i obaveze iz ugovora o dokapitalizaciji. Tim ugovorom je predviđena solidarna odgovornost BMJ za ispunjenje svih obaveza iz ugovora o dokapitalizaciji.

Prema riječima Vujovića, kompanija BMJ uložila je ove godine pola miliona eura u fabriku i očekuju da će do 15. februara naredne godine biti uloženo svih 20 miliona eura, kako je i definisano ugovorom o dokapitalizaciji. Podsjetio je da je investitor preuzeo obavezu da poveća svoju investiciju i izgradi pogon za primarnu proizvodnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *