Dobit Apple-a snažno porasla, tržišna vrijednost kompanije 954 milijarde dolara

Apple je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 53,3 milijarde dolara, 17 posto veće nego godinu dana ranije, a premda je rast prodaje iPhonea usporen, dobit tog tehnološkog diva snažno je porasla.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u utorak, čista dobit Applea iznosila je u drugom tromjesečju ove godine 11,5 milijardi dolara, što je 32 posto više nego godinu dana prije.

Prihodi i dobit najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti porasli su po dvocifrenim stopama, premda je prodaja najvažnijeg Appleovog proizvoda pametnog telefona iPhonea porasla za samo 1 posto na godišnjem nivou, na 41,3 miliona.

No, usporeni rast prodanih uređaja nadoknađen je povećanim cijenama novih modela, kao što je iPhone X.

Tako je u proteklom tromjesečju prosječna prodajna cijena iPhonea iznosila 724 dolara, više u odnosu na 694 dolara, koliko su procjenjivali analitičari, i više u odnosu na 606 dolara, koliko je iznosila prosječna cijena prije godinu dana.

Svijetlu tačku u Appleovom izvještaju predstavlja i rast prihoda od usluga kompanije, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 31 posto na godišnjem nivou, na 9,5 milijardi dolara.

S druge strane, prihodi od drugih proizvoda kompanije, kao što su Mac računari i iPad uređaji nisu oduševili. U proteklom je tromjesečju prodano 3,7 milion Mac računara, 13 posto manje nego godinu dana prije, dok je prodaja iPada stagnirala, na 11,5 miliona.

Apple je objavio i da u tekućem tromjesečju očekuje prihode između 60 i 62 milijarde dolara, što je više od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da bi mogli dostići oko 59,6 milijardi.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Applea porasla je u utorak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 3,5 posto, na rekordnih 197 dolara.

Tako je tržišna vrijednost Applea dostigla 954 milijarde dolara, čime se taj tehnološki div učvrstio na vodećem mjestu liste najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj vrijednosti i primaknuo se vrijednosti od 1.000 milijardi dolara.

SEEbiz

Check Also

NLB će zadržati dobit ostvarenu u 2019. godini

Slovenačka bankarska grupacija NLB, matična kompnija Nove Ljubljanske banke, saopštila je u petak kako planira …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *