Evropske berze oslabile na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim burzama u ponedjeljak ujutro su cijene dionica skliznule s najviših nivoa u šest nedjelja, a pod najvećim su pritiskom industrijski i tehnološki sektor zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,3 posto, nakon što je prošle nedjelje dostigao najviši nivo u šest nedjelja.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,25 posto, na 7.682 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,10 posto, na 12.847 bodova, a pariški CAC 0,35 posto, na 5.493 boda.

Na berzama vlada oprez jer su u petak cijene dionica na Wall Streetu pale, ponajviše zbog pritiska na tehnološki sektor zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata najvećeg svjetskog proizvođača čipova Intela i društvene mreže Twitter.

Tehnološki je sektor godinama bio predvodnik rasta na tržištu, pa se ulagači plaše da zamah tog sektora slabi zbog čega se okreću drugim sektorima.

„Tehnološki je sektor napukao polovinom prošle nedjelje, a u petak je otvorena bujica. Rotacija iz tog u druge sektore vjerovatno će se nastaviti”, pišu analitičari JPMorgan banke u bilješci klijentima.

Osim tehnološkog sektora, koji je oslabio 0,8 posto, jutros je na evropskim tržištima pod pritiskom i industrijski sektor.

Među najvećim je gubitnicama dionica Heinekena, s padom cijene za više od 5 posto, nakon što je taj drugi po veličini svjetski proizvođač piva smanjio procjene poslovanja za cijelu godinu.

I na azijskim su brrzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,5 posto.

Na Tokijskoj je brrzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, na 22.544 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *