Radak Kukavičić: Turisti se iznova vraćaju Crnoj Gori

Dodajte komentar

Prvi rezultati turističke sezone u Crnoj Gori su više nego pozitivni, a najviše turista dolazi iz Srbije, regiona i Rusije. Evidentan je rast broja gostiju sa tržišta Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Austrije, Poljske, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije i što je najvažnije turisti se iznova vraćaju Crnoj Gori, kaže u intervjuu za CdM direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić. Njihov izbor je sve što ova zemlja nudi-uvezan boravak i na planini i na moru, jedrenje Bokom, krstarenje Skadarskim jezerom i rafting Tarom, adrenalinske, ali i kulturne ture-pun doživljaj.

CdM: Sezona se zahuhtava. Vjerujete li da ćemo dostići rekord od prošle godine?

Radak Kukavičić: Konstantan rast turističkog prometa u posljednjoj dekadi našeg turizma, obavezuje nas na veće napore da se nastavi taj trend rasta, a konkurentnost na globalnom tržištu jača, što zahtjeva dodatna ulaganja. Koristeći prednosti i zadržavajući aktuelnost atraktivne destinacije koja je naročito posljednjih godina izražena, uspijevamo da već sada bilježimo porast po svim parametrima pokazatelja uspješnosti u prethodnom periodu, koji naravno obuhvata i ovu ljetnju sezonu koja se uveliko zahuktala.

Jul i avgust, takozvani “špic sezone”, karakteriše izuzetno dobra posjećenost i činjenica je da u tom periodu ostvarujemo najveći dio turističkog prometa, međutim taj period za nas ne predstavlja reper kada govorimo o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone. Naime, ove godine bilježimo dvocifrene stope rasta u predsezoni (mart-jun), rast prihoda od turizma za prva četiri mjeseca od 8,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, veću naplatu boravišne takse koja zaključno sa 22. julom iznosi skoro 630 hiljada eura, što je za 102 hiljade eura više nego u istom periodu 2017.godine.

Turisti se iznova vraćaju Crnoj Gori

Tokom ljetnjih mjeseci najviše posjeta bilježimo sa tržišta Srbije, regiona i Rusije, a evidentan je rast broja gostiju sa tržišta Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Austrije, Poljske, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije i što je najvažnije oni se iznova vraćaju Crnoj Gori- oduševljeni njenim prirodnim i kulturnim vrijednostima, ljubaznošću lokalnog stanovništva i kvalitetom usluge kako u pansionskoj tako i u vanpansionskoj ponudi.

I tokom sezone naše promotivne aktivnosti ne staju. Pomno pratimo impresije gostiju i medija prilikom boravka u Crnoj Gori. Raduje nas ogroman broj pozitivnih komentara, pa su naši zadovoljni turisti, njihovi prijatni utisci podijeljeni raznim interenet kanalima i na socijalnim mrežama ali i putem tzv. izuzetno bitnog storytellinga kao i brojne pozitivne inistrane reportaže koje nose oduševljenje kontrasnom prirodom, ljubaznim i gostoprimnim ljudima, mogućnostima za rekreaciju, odmor, zabavu i uživanje na obali mora i vrhu planine u jednom danu i slično, svakako pokazatelji da smo itekako aktuelna destinacija.

Sve to doprinosi upravo našoj posebnosti kao primarnoj prednosti pogotovo kod novih kod savremenih turista kod kojih je prisutna zasićenost opštepoznatim ponudama, lokalitetima i doživljajima, već radoznalo istražuju i žele da otkrivaju nove destinacije. Taj trend potražnje i ta ciljna grupa su pokazali itekako interesovanje za našu zemlju i utiču na porast broja gostiju. Njihov izbor je sve što ova zemlja nudi, uvezan boravak i na planini i na moru, i jedrenje Bokom, krstarenje Skadarskim jezerom, i rafting Tarom, adrenalinske ali i kulturne ture-pun doživljaj.

Krajnji sud je riječ gostiju, najvažniji i najmjerodavniji, i kada su u pitanju i zamjerke pažljivo ih analiziramo kako bi uzroke eliminisali što je prije moguće ili u narednom periodu se bavili njima. Sve to daje pozitivan ton i opravdano optimističko očekivanje ishoda ljetnje sezone, koja tek treba da pokaže krajnje rezultate. Ono što nas raduje je i da po trenutnom bukingu i najavama hotelijera možemo očekivati i dobru postezonu. Nadamo se da će nam svi ostali faktori takođe biti naklonjeni, tako da možemo zaista biti zadovoljni tokom dosadašnje sezone. Prvi rezultati i projekcije su, dakle, pozitivni i evidentan je rast, ali za sumblimirane rezultate svakako treba sačekati da prođe makar “špic” sezone u koji smo već ušli a koji će svakako imati uticaj na krajnji bilans i rezultat.

CdM: Sa ovogodišnjom sezonom dočekali su nas i radovi na određenim saobraćajnicama. Da li time šaljemo ružnu sliku turistima?

Radak Kukavičić: Razvoj saobraćajne infrastrukture, uslovljava i brži razvoj turizma. Stalna nastojanja da se saobraćajna, to jest drumska infrastruktura poboljša i bude kvalitetnija, bezbjednija i efiksanija poveznica uslovljena je nizom drugih faktora, a jedan od njih su i vremenske prilike posebno tokom zimskih mjeseci pa se suočavamo da se radovi finalizuju uoči predsezone ili poklope sa njenim početkom što svakako nije dobro, ali iz godine u godinu i po tom pitanju se poboljšava situacija pa izvođači radova pokušavaju ranije završiti planirane aktivnosti.

Naše magistrale da budu po evropskim standardima

U komunikaciji nadležnih institucija na svim nivoima, nastoji se naći prihvatljivo rješenje. Građevinski i investicioni radovi kao što je modernizacija i sanacija saobraćajne infrastrukture, shodno odlukama nadležnih institucija, u potpunosti se obustavljaju u periodu kada je broj turista u Crnoj Gori najveći tj. u jeku turističke sezone, izuzev u cilju otklanjanja kvarova neophodnih za normalno funkcionisanje. Očekujemo da u zajedničkoj komunikaciji i saradnji sve nadležne službe nađu rješenja koja će za rezultat imati nesmetano odvijanje turističke sezone.

Izvođenje infrastrukturnih radova u skladu sa regulativom i propisima je neophodno. Naša putna infrastruktra, budimo realni, je nešto što traži stalna i dugoročna ulaganja, a benefiti su nemjerljivi. To su ulaganja za budućnost i uslov za sveukupni razvoj destinacije, naročito njenog turizma. Propratne poteškoće u tim nastojanjima poput radova u sezoni, svakako čine štetu, ali svi zajedno nastojimo da ona bude što manja i eliminiše se – to je zajednički cilj i nas koji radimo u turizmu i investirora u razvoj saobraćajnica Crne Gore jer težnja naše zemlje je da kvalitet naših magistrala ide ka evropskim standardima i putevima. Po završetku programa rekonstrukcije magistralnih puteva Crna Gora će do 2020. godine dobiti 220 kilometara najmodernijih po najvećim standardima uređenih puteva. Upravo je saobraćajna infrastruktura, a ovdje govorimo o drumskoj jedan od značajnijih faktora ukoliko želimo da stvorimo visokokvalitetnu turističku destinaciju.

CdM: Građani se žale da zakupci plaža ne poštuju zakon u pogledu postavljanja mobilijara. Kako to komentarišete?

Radak Kukavičić: Građani treba da budu upoznati sa svojim pravima kako bi znali da li su im prekršena. Dakle, u skladu sa Pravilnikom o uslovima koja moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta (a koji je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma) 50 odsto plažnog prostora na svakom javnom kupalištu, kojih je oko 350, mora biti oslobođeno od mobiljara (suncobrana i ležaljki). Izuzetak su hotelska kupališta čiji zakupci mogu postaviti mobilijar na čitavoj plažnoj površini i shodno važećem Planu objekata privremenog karaktera takvih plaža na crnogorskoj rivijeri ima oko 40-ak. Služba kontrole u JP Morsko dobro gotovo svakodnevno obilazi teren u svih šest primorskih opština, i prilikom konstatovanja nereguralnosti, iste uz prijavu prosljeđuju lokalim komunalnim inspekcijama i republičkoj turističkoj inspekciji.

Evidentno je da se u periodu pred sezone i u post sezoni ova pravila gotovo u potpunosti poštuju od strane zakuaca, dok određen broj primjedbi možemo konstatovati u jeku turističke sezone. Po upućenoj opomeni od strane kontrolora JP Morsko dobro zakupac je dužan da ukloni višak mobilijara, a ukoliko isto ne učini prijavljuje se nadležnim inspekcijama, koje su dužne reagovati. U sklopu svog redovnog rada nadležne inspekcije imaju obavezu vršiti kontrolu ispunjenosti propisanih uslova na svakom kupalištu. Podsjetiću da tokom ove sezone imamo 29 plaža sa Plavom zastavicom, ekskluzivnim ekološkim obilježjem, a marina Bar je od prošle sezone prva marina sa Plavom zastavicom za marine.

Takođe, ažurnim aktivnostima tokom sezone JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje doprinosi redovnom i kvalitetnom vodosnadbijevanju primorskih opština što je posebno značajno u ljetnjim mjesecima zbog velikog priliva gostiju.

Građani i turisti svaku situaciju ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra u državnoj svojini u skladu sa njegovom namjenom mogu da prijave opštinskim komunalnim policijama/inspekcijama ili na broj Call centra Montenegro 080001300 koji je turistima na raspolaganju za sve vrste pritužbi, sugestije i informacije.

CdM: Šta je potrebno da Crna Gora bude turistički konkuretnija?

Radak Kukavičić: Ono što NTO Crne Gore konstantno radi su različite aktivnosti s ciljem približavanja i prezentacije ponude naše zemlje kao atraktivne, nedevastirane sadržajno bogate, stare-nove destinacije sa nemjerljivim kulturno-istorijskim blagom ali i atraktivnom zabavom 21. vijeka, i aktivnostima koje pruža prioda čiji dijapazon je zaista širok od lagane šetnje planinom, posmatranja ptica do zahtjevnih adrenalinskih-avanturističkih tura, morskih ugođaja, autentičnog seoskog života u kolibama na katunima, gastronomske “plate” najfinijih ukus savremenih svjetskih kuhinja do nacionalnih autentičnih ukusa različitih u svakoj regiji naše zemlje.

Kako su trendovi na svjetskom turističkom tržištu sve naglašeniji, zahtjevi turista sofisticiraniji, javlja se potreba za pažljivim segmentiranjem tržišta i odabirom adekvatne marketing strategije za prezentaciju takvog turističkog proizvoda. Povećanje turističkog prometa sa određenih tržišta zahtijeva korišćenje savremenih marketing alata i promociju kroz različite kanale. Zato pažljivo planiramo organizovanje prezentacija destinacije, poslovnih radionica, udruženi marketing i međunarodni PR na ključnim emitivnim tržištima. U cilju što boljeg pozicioniranja radićemo i na unapređenju online promocije, plan nam je da pokrenemo aktivnosti na izradi novog web portala crnogorskog turizma. Takođe, posebna pažnja NTOCG prilikom definisanja budućih aktivnosti biće usmjerena na jačanje identiteta crnogorske ponude kroz valorizaciju kulturne baštine.

Poboljšanje sadržaja, inovativnosti ponuda kako na jugu, naročito na sjeveru, i povećavanje broja kvalitetnih smještajnih jedinica svakako nam pomažu jačanju argumenenata u prezentacije naše zemlje i cilju da uzdignemo naš turistički proizvod na veći nivo. A da u tome uspijevamo pokazatelje je i činjenica da projekcija Svjetskog savjeta za putovanje i turizam ukazuje da će Crna Gora u 2018. godini biti na trećem mjestu najbrže rastućih destinacija na svijetu!

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *