Pentagon sastavlja crnu listu tehnoloških kompanija

Dodajte komentar

Pentagon radi na spisku softvera koje „ne treba kupovati“ kako bi blokirali prodavce koji koriste softverski kod porijeklom iz Rusije i Kine, kazala je juče Elen Lord, glavna zvaničnica za javne nabavke u Ministarstvu odbrane.

Lord je kazala novinarima da Pentagon već pola godine radi na sastavljanju liste prodavaca softvera čije proizvode ne treba kupovati. „Pokušavama da se pobrinemo da ne kupujemo softver porijeklom iz Kine ili Rusije, a često je to veoma teško utvrditi na prvi pogled zbog matičnih kompanija koje prodaju proizvode“, kazala je ona na konferenciji za novinare u blizini Pentagona.

Pentagon je prilikom sastavljanja liste blisko sarađivao sa obavještajnim službama, kazala je ona i dodala „identifikovali smo određene kompanije koje ne djeluju u skladu sa našim odbrambenim standardima“.

Nakon identifikacije tih kompanija, one su stavljene na listu koja je proslijeđena sektoru za javne nabavke Pentagona. Lord nije htjela da iznosi više detalja o listi.

Vijest o listi je objavljena uoči usvajanja zakona, koji sadrži odredbe kojima se tehnološke kompanije primoravaju da prijave ukoliko su države poput Kine i Rusije imale uvid u softver koji je prodat američkoj vojsci.

Nacrt tog zakona je urađen nakon što je Rojtersova istraga utvrdila da su proizvođači softvera dozvolili ruskoj odbrambenoj agenciji da traži mane u softveru koji su koristile pojedine agencije američke vlade, uključujući Pentagon i obavještajne agencije.

Bezbjednosni eksperti su kazali da uvid u izvorni kod softvera, olakšava Moskvi i Pekingu da otkriju mane koje mogu iskoristiti kako bi lakše napali sisteme američke vlade.

Lord je u jučerašnjem izlaganju takođe kazala da će naredni izvještaj o lancu snabdijevanja američke vosjke pokazati da se Pentagon u mjeri oslanja na Kinu za djelove vojne opreme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *