Naslovne strane dnevnih novina za 27. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

U junu preuzeto 200 miliona kilovatsati

Korisnici elektrodistributivnog sistema u junu su preuzeli ukupno 200,38 miliona kilovatsati (kWh) električne energije, što je oko sedam odsto više u odnosu na maj i na nivou potrošnje ostvarene tokom istog prošlogodišnjeg perioda, saopšteno je iz CEDIS-a.

Brkovićeva Vektra Boka u gubitku 217.600 eura

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Vektra Boka, biznismena Dragana Brkovića, završilo je drugi kvartal sa neto gubitkom od 217.600 eura, 1,1 odsto manjim u odnosu na isti period prošle godine. Poslovni prihodi kompanije, za koju je u srijedu ponovo raspisan oglas za prodaju dijela nepokretne imovine po ukupnoj početnoj cijeni od 8,18 miliona, od januara do kraja juna porasli su 5,4 puta na 360.610 eura.

Guillaume zamijenio Hiršla

Novi član Odbora direktora Societe Generale banke Montenegro je Jean-Philippe Guillaume, regionalni direktor grupacije za Balkan, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Skupštine akcionara. On će na toj poziciji zamijeniti Miroslava Hiršla, koji odlazi na novu poziciju u okviru Societe Generale Grupe.

Dan

Državljanstvo na prodaju za 550 hiljada

Iz Vlade su saopštili da će se od 1. oktobra državljanstvo moći steći ulaganjem od 250 do D50 hiljada uz dodatnu naknadu od 100 hiljada eura za zahtjev. Do sada su ekonomsko državljanstvo dobijala kontroverzna lica, poput Taksina Šinavatre i Mohameda Dahlana, koji si bili na Interpolovim potjernicama.

Nema napretka za projekte

Političke razlike nijesu i neće biti prepreka za realizaciju projekata za razvoj opštine Berane i dobro svih građana te opštine, ocijenio je ministar poljoprivrede Milutin Simović. On je juče prilikom radne posjete Beranama u okviru prakse direktne komunikacije s lokalnim samoupravama, održao sastanak sa predsjednikom te opštine Dragoslavom Šćekićem.

I predsjednik Privredne komore izgradio mini-elektranu

Firma Nord enerdži, čiji je većinski vlasnik predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, izgradila je malu hidroelektranu u Andrijevici i dobila za nju upotrebnu dozvolu od Ministarstva održivog razvoja. Sada ima status privremenog povlašćenog proizvođača, a uskoro će i dobijati subvencije za svaki proizvedeni kilovat-sat.

Pobjeda

Ekonomsko državljanstvo košta 350 i 550 hiljada eura

Vlada je juče usvojila informaciju o programu sticanja crnogorskog državljanstva prijemom na osnovu posebnog programa ulaganja i naložila nadležnim institucijama da obave sve neophodne pretpostavke kako bi program mogao početi da se primjenjuje 1. oktobra tekuće godine, saopšteno je juče nakon sjednice. Uslov za sticanje državljanstva po ovom osnovu imaće, kako je saopšteno, pojedinci koji ulože 250.000 eura u neki od razvojnih projekata prethodno odobren od Vlade u nerazvijenom području Crne Gore ili 450.000 eura…

Industrijska proizvodnja veća 31 odsto

Industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u junu je porasla 30,8 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, saopšteno je iz Monstata. Proizvodnja je povećana u sektoru prerađivačke industrije 2,3 odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 117,8 odsto.

Izabrali novi bord

Skupština akcionara Sosijete ženeral banke Montenegro usvojila je juče odluke o razrješenju i izboru članova odbora direktora banke. Za novog člana odbora direktora izabran je Žan-Filip Gijom, regionalni direktor SG grupe za Balkan i zamijeniće Miroslava Hiršla, koji odlazi na novu poziciju u okviru grupe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *