Dolar stabilan, u fokusu podaci o američkom BDP-u

Dodajte komentar

Kurs dolara u petak je na međunarodnim tržištima nakratko dostigao rekord u pet dana uoči najnovijih podataka o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP) koji će ulagačima pružiti smjernice u vezi zdravlja najvećesvjetske ekonomije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u prekonoćnom je trgovanju ojačao 0,4 posto, nakratko dostigavši 94,796 bodova, najviše nivoe u pet dana, da bi se potom stabilizovao nedaleko od nivoa s prethodnog zatvaranja.

Cijena eura prema dolaru ostala je više-manje nepromijenjena, na 1,1654 dolara. I britanskom funtom se trgovalo po uglavnom nepromijenjenom kursu u poređenju s prethodnim zatvaranjem, od 1,3123 dolara. Američka je valuta prema japanskoj oslabila, pak, za 0,3 posto, na 110,965 jena.

Tečaj eura donekle se jutros oporavio od gubitaka pretrpljenih u četvrtak nakon što je Evropska centralna banka (ECB) poručila da rekordne ključne kamatne stope namjerava da zadrži još barem do kraja ljeta iduće godine. Uz to, potvrdili su da ostaju pri planiranom dovršetku programa kupovine hartija od vrijednosti krajem ove godine.

Euru je u četvrtak nakratko podršku pružila vijest o postignutom dogovoru čelnika SAD-a i Evropske komisije o početku pregovora o smanjenju carina, zahvaljujući kojem su stišane trgovinske zabrinutosti.

U fokusu tržišta danas će biti podatak o američkom BDP-u za koji se očekuje da će u drugom kvartalu pokazati rast na godišnjem nivou od 4,1 posto, nakon 2-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

Analitičari u banci ING smatraju da bi dolar mogao oslabiti prema korpi najznačajnijim svjetskih valuta zato što su podaci o BDP-u napumpani zbog trgovinske aktivnosti povezane s carinama i velikih zaliha, umjesto ekonomskim fundamentima.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *