BRIKS protiv Trampovih carinskih prijetnji

Dodajte komentar

Lideri BRIKS na samitu u Johanesburgu usvojili deklaraciju kojom su potvrdili svoju posvećenost principima demokratije, uzajamnog poštovanja, suverene jednakosti, kao i trajne i sveobuhvatne saradnje.

“Ponovo potvrđujemo našu posvećenost principima uzajamnog poštovanja, suverene jednakosti, demokratije, sveobuhvatne i trajne saradnje”, govori se u izjavi lidera.

Oni su takođe potpisali deklaraciju kojom se podržava otvoren i inkluzivan multilateralni trgovinski sistem kako je predvidjela Svjetska trgovinska organizacija na samitu u Južnoafričkoj Republici.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika su na trodnevnom samitu pronašle kolektivni glas koji zagovara globalnu trgovinu i obećale da će se boriti protiv unilateralizma i protekcionizma nakon carinskih prijetnji američkog predsjednika Donalda Trampa.

“Shvatamo da se multilateralni trgovinski sistem suočava sa neviđenim izazovima. Naglašavamo važnost otvorene svjetske ekonomije”, ističe se u deklaraciji koju je potpisalo pet lidera.

Dokument su potpisali predsjednik Rusije Vladimir Putin, kineski predsjednik Si Đinping, premijer Indije Narendra Modi, brazilski predsjednik Mišel Temer i domaćin jubilarnog samita, lider Južnoafričke Republike Siril Ramafoza.

Nekoliko memoranduma o razumijevanju takođe je potpisano na samitu prije donošenja deklaracije. Među njima su memorandumi o životnoj sredini, regionalnom vazdušnom partnerstvu i sporazumu između Brazila i Nove razvojne banke o osnivanju nove federalne kancelarije u Brazilu.

Samit zemalja BRIKS održava se u Johanesburgu i traje do 27. jula.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *