Venecuela: Maduro kreće u monetarnu konverziju od “pet nula manje”

Dodajte komentar

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je da će Venecuela skinuti pet nula sa svoje valute bolivar, dvije više u odnosu na prethodne najave.

Ovakav potez dolazi usled ogromne hiperinflacije i u trenutku kada je MMF upozorava ovu zemlju da bi inflacija mogla da dostigne milion odsto ove godine.

Maduro je na sastanku vlade izjavio da bi program “ekonomskog oporavka” koji uključuje “monetarnu rekonverziju” mogao da započne 20. avgusta.

Maduro je sa druge strane objasnio da ovakva mjera dolazi kao pokušaj da se zaštiti domaća valuta.

“Pet nula manje, tako da možemo imati novi, stabilan finansijski i monetarni sistem”, rekao je on.

Maduro krivi hiperinflaciju za, kako on kaže, “rat” protiv valute i “olakšanje za finansijske transakcije” i zaštite domaću valutu bolivar.

“Dvadesetog avgusta počinje plan ekonomskog oporavka sa monetarnom konverzijom od pet nula manje”, rekao je Maduro na sastanku svog kabineta.

Prvobitno je predsjednik najavio štampanje novih novčanica sa tri nule manje, što je trebalo da stupi na snagu 4. avgusta. Puštanje nove novčanice već je jednom bilo odloženo, a trebalo je da izađe 4. juna, na zahtjev centralne banke.

Maduro smatra da su ekonomska kriza i hiperinflacija u njegovoj zemlji posljedica “ekonomskog rata” koji vode venecuelanska desnica i SAD da bi njega svrgnuli s vlasti.

Podsjetimo, hiperinflacija je pogodila Venecuelu, a prema procjenama Medjunarodnog monetarnog fonda inflacija bi ove godine mogla da bude 13.800 odsto.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *