Snažan rast dionica evropskih proizvođača automobila

Dodajte komentar

Cijene dionica evropskih proizvođača automobila porasle su jutros do pet posto, nakon sastanka predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera i Donalda Trumpa na kojem je američki predsjednik objavio da odustaje od uvođenja dodatnih carina na uvoz evropskih automobila u SAD, javlja Bloomberg.

Redom, dionice BMW-a porasle su jutros 5,5 posto, Volkswagena 3,3 posto, Fiata 4,4 posto, Daimlera 2,6 posto, nakon što su splasnule napetosti u odnosima SAD-a i EU-a, odnosno otklonjena mogućnost da evropski automobili u SAD-u poskupe i do 10.000 eura, što bi se dogodilo da je Trump sproveo svoju najavu o uvođenju carina.

Njemačko udruženje automobilske industrije sastanak je opisao kao “veliki korak naprijed” te “dobrom viješću za industriju i potrošače s obije strane Atlantika”.

Juncker i Trump sastali su se juče, a prije sastanka Trump je najavljivao uvođenje carina od 25 posto na evropske automobile, no nakon tri sata razgovora došlo je do preokreta, koji je odmah potom objavljen u Ružinom vrtu Bijele kuće.

Trump je najavio “novu fazu” u trgovinskim odnosima SAD-a i EU-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *