Preminuo bivši predsjednik Fijata Serđo Markione

Dodajte komentar

Serđo Markione (66), dugogodišnji šef Fijat Krajsler automobila, koji se nedavno povukao poslije komplikacija nakon operacije, preminuo je jutros, objavili su italijanski mediji.

Markione je pretrpio komplikacije poslije operacije ramena prošlog mjeseca nakon čega mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

Korijere dela sera je prethodno javio da je Markione prije tri nedjelje operisan u Švajcarskoj, a medijski izvještaji ukazali su da njegov oporavak traje duže nego što je predviđano.

Vrijednost akcija kompanije Fijat Krajsler automobili opala je za četiri procenta, tokom prvog dana rada berze poslije odlaska Serđa Markionea sa čelnog položaja ovog proizvođača automobila.

Markionea je naslijedio Majk Menli koji je u kompaniji bio zadužen za Džip.

Serđo Markione rođen je u gradu Kjetiju u regiji Abruzo u Italiji 1952. godine. Završio je studije na univerzitetu Vindzor u Torontu 1980. godine, potom prava na univerzitetu Jork, a profesionalnu karijeru započeo je 1983. u Kanadi u kompaniji „Dilojt i Tuš”, gdje je ostao do 1985. g. Zatim prelazi u „Loson Mardon grup” u Torontu, a od 1989. radi kao potpredsjednik u kompaniji „Gleneks”. Prelaskom u Evropu, obavlja visoke dužnosti u nekoliko švajcarskih finansijskih organizacija.

U „Fijat” je došao maja 2003. godine sa mjesta izvršnog direktora švajcarske grupacije „Alusvis AG” i imenovan za člana borda direktora.

Pri preuzimanju glavne uloge u Torinu, krenuo je u odlučan raskid sa prošlošću i lutanjima u proizvodnom programu, najavivši da će „Fijat” biti ponovo na evropskom vrhu. Smatraju ga čovjekom koji je “spasao” Fijat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *