Naslovne strane dnevnih novna za 25. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Vlada imala slabu procjenu kod akciza na cigarete

Od svih mjera fiskalne strategije, Vlada je imala slabu procjenu kod akciza na cigarete, ali rebalans ne treba doživljavati kao slabost, nego kao rješavanje i prilagođavanje realnim okolnostima, kazao je juče u Skupštini ministar finasija Darko Radunović.

Zakon o konverziji u skladu sa ustavom

Vijeće Ustavnog suda juče je utvrdilo da su odredbe Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure u skladu sa crnogorskim Ustavom, te da nijesu preko mjere koja bi se smatrala nepodnošljivom opteretile kreditne institucije.

Predato oko 50.000 zahtjeva za legalizaciju

Građani su u zakonom predviđenom roku predali oko 50.000 zahtjeva za legalizaciju, saopštio je juče ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. “Sa ponosom mogu da kažem, uz sve opstrukcije, imamo 50.000 prijavljenih objekata za legalizaciju”, kazao je Radulović na konferenciji za novinare.

Dan

Više vole vlasnike jahti nego majke

Ministar finansija Darko Radunović najavio je da će do 1. januara Vlada usvojiti propise kojima će se povećati minimalna zarada i smanjiti opterećenje na zarade. Isto tako, istakao je da Vlada nije za povećanje poreza na dobit, jer time, kako je kazao, “mame investitore da dođu u Crnu Goru”.

Vlada i A2A dijele 55 miliona

Odbor direkotra Elektroprivrede (EPCG), kojim predsjedava Đoko Krivokapić, donio je odluku da se gubitak od 948 hiljada iz propše godine pokrije iz neraspoređene dobiti preduzeća, a da se ostatak nagomilanog profita od 55,3 miliona eura podijeli akcionarima. Vlasnici kapitala EPCG, u kojem Vlada i A2A imaju 99 odsto dionica, o tom predlogu će se izjasniti i najvjerovatnije ga prihvatiti 20. avgusta.

Bolnica će se ugasiti bez pomoći države

Gašenje Opšte bolnice Meljine je izvjesno ukoliko država hitno ne pomogne, upozorila je direktorica te zdravstvene ustanove Olivera Elez na jučerašnjem sastanku sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem.Predstavnici bolnice su, zbog ozbiljnosti situacije u kojoj se trenutno nalazi ustanova i zaposleni, zatražili što hitnije iznalaženje modaliteta za uključivanje države i lokalne samouprave, kako bi nastavili sa pružanjem zdravstvene zaštite lokalnom stanovništvu, što je prioritet.

Pobjeda

Manji doprinosi, veći minimalac od januara

Ministar finansija Darko Radunović kazao je juče da će do kraja godine donijeti prijedlog povećanja minimalca koji sada iznosi 193 eura i dodao da u ovom momentu ne može da saopšti koliko. On je na sjednici parlamenta kazao da će paralelno sa tom odlukom biti predloženo i smanjenje opterećenja na zarade.Parlament je juče završio raspravu o prijedlogu rebalansa budžeta i smanjenju akciza na cigarete i gazirana pića, o kojima će se naknadno izjasniti.

Belgijanci i Njemci u Čediju

Prvi gosti hotela Čedi stigli su 21. jula iz Belgije i Njemačke i tražili su da odsjednu u penthausu, najskupljem i najluksuznijem apartmanu, što nas je prijatno iznenadilo, kazao je generalni menažer hotela Mark di Rujter novinarima koji su juče obišli i ovaj turistički kompleks.Naveo je da su povratne informacije od prvih gostiju pozitivne.

Krak kroz Crnu Goru koštaće 120 miliona

Projekcije zasnovane na dosadašnjim analizama pokazuju da bi krak Jonsko-j adranskog gasovoda (IAP) koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore koštao 120 miliona eura, saopštenoje iz Ministarstva ekonomije. IAP jejedan krak Transjadranskog gasovoda (TAP), kojije budući dio Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i za njegaje planirano da transportuje gas iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *