Život na dug: Pozajmice stanovništva 1,2 milijarde eura, polovina krediti

Dodajte komentar

Od ukupno 1,195 milijardi eura kredita, koliko je na kraju juna tekuće godine imalo stanovništvo, 621 milion su gotovinski i nenamjenski krediti. U stambenim kreditimaje 367 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Ovi podaci pokazuju da se građani najviše zadužuju za potrošnju i to po kamati koja je i dalje visoka.

“Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kredite fizičkih lica na kraju juna iznosila je 8,01 odsto”, naveli su iz CBCG

Prosječna kamatna stopa za stambene kredite je znatno niža i znosi 6,03 odsto.

U Centralnoj banci očekuju da će ukupni krediti stanovništva rasti i u narednom periodu.

“Očekivanja Centralne banke idu u pravcu povećanja tražnje za kreditima, prije svega usljed trenda smanjenja kamatnih stopa”, naveli su u odgovoru CBCG Pobjedi.

U izvještaju koji je nedavno CBCG dostavila parlamentu se navodi da se zaduženost stanovništva prema bankama dodatno uvećala tokom 2017. godine sa 1,018 na 1,123,1 milijardi eura.

“Time je osjetno intenziviran rast tog duga, generalno započet 2013, a nakon faze razduživanja od septembra 2008. do kraja 2012. Nivo zaduženosti stanovništva time je prvi put prevazišao nivo iz pretkriznog perioda i dostigao istorijski najvišu vrijednost. Na kraju 2017. dug stanovništva iznosio je 26,5 odsto BDP-a, naspram 25.7 odsto na kraju 2016. i 35 odsto BDP-a na kraju septembra 2008”, objašnjeno je u izvještaju.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *