Najbolje Podravkino prvo polugodište u istoriji

Dodajte komentar

Nadzorni odbor Podravke d.d. potvrdio je nerevidirane rezultate poslovanja Grupe Podravka za prvo polugodište 2018.  godine te izrazio veliko zadovoljstvo, s obzirom da su i u drugom tromjesečju  nastavljeni pozitivni trendovi poslovanja na svim nivoima.

Riječ je o najboljem operativnom rezultatu i najvišoj operativnoj dobiti prvog polugodišta u dugogodišnjoj Podravkinoj istoriji, a valja istaknuti kako je navedeno ostvarenje rezultat organskog rasta bez vanrednih utjecaja što dodatno potvrđuje uspješnost poslovanja Grupe Podravka u prvom polugodištu.

Neto dobit Grupe Podravka za prvo polugodište ove godine iznosila je 120,7  miliona kuna (oko 16 miliona eura) što predstavlja vrlo značajan rast u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine kada je ostvareno 24,8 miliona kuna (oko 3 miliona eura). Rast prodaje profitabilnog asortimana uz istovremenu kontrolu operativnih troškova rezultiralo je s dvocifrenim rastom profitabilnosti na svim nivoima poslovanja.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka iznosili su 2.035,1 miliona kuna što predstavlja rast od 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Na kretanje prihoda od prodaje najvećim dijelom je uticao rast prihoda od prodaje u segmentu Prehrane uslijed snažnijih prodajno – marketinških aktivnosti te širenja distribucije pojedinih kategorija.

Kada je riječ o realizaciji prihoda od prodaje Grupe Podravka po regijama,  najveći relativni porast u iznosu od 10 posto zabilježen je u regiji Centralna Evropa te 9,7 posto u regiji Istočna Evropa.

Regija Adria, kao najznačajnija  regija u okviru Grupe Podravka, zabilježila je značajan rast prihoda od prodaje u iznosu od 3,4 posto odnosno povećala je prihode od prodaje za 47 miliona  kuna (6 miliona eura) u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *