Jen ojačao, Banka Japana priprema nove podsticajne mjere

Dodajte komentar

Japanski jen ojačao je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema drugim značajnijim svjetskim valutama nakon izvještaja o planovima japanske centralne banke, a podršku su mu pružili i najnoviji komentari američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Jen je ojačao za 0,5 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 130,70 jena. Time je cijena japanske prema zajedničkoj evropskoj valuti zabilježila najviše nivoe u gotovo dvije nedjelje.

U sličnom procentu cijena mu je ojačala i prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 110,90 jena, te prema britanskoj funti, koja je jutros bila 145,85 jena.

Promjene kurseva drugih valuta bile su uglavnom prigušene. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je tako skliznuo za blagih 0,1 posto, na 94,327 bodova, čime se dodatno udaljio od najviših nivoa u godinu dana od 95,656 bodova, koje je zabilježio 19. jula.

Japanska centralna banka Bank of Japan (BOJ), suočena s tvrdoglavo niskom inflacijom, neuobičajeno aktivne rasprave vodi pred redovno mjesečno zasijedanje, koje će se prema rasporedu održati 30. i 31. jula. Dobro upućeni izvori Reutersu su rekli da u BOJ-u razmatraju promjene ciljanih kamatnih stopa i tehnike kovine akcija.

“Vijesti da japanska centralnabanka razmatra promjene podsticajnih mjera razlog su ovako velikih promjena kursa jena. No, dok ne vidimo neke konkretne poteze, jačanje jena bi moglo posustati”, smatra valutni analitičar u banci Credite Agricole, Manuel Oliveri.

Podršku jenu pružili su i komentari predsjednika Trumpa u petak u kojima je kritikovao snažnu američku valutu, a u takvim okolnostima pod pritiskom su bile cijene akcija na japanskim tržištima.

U intervjuu za televiziju CNBC Trump je u petak takođe izrazio zabrinutost u vezi podizanja kamatnih stopa u SAD-u u još dva navrata do kraja godine, a nakon što su dva puta već podignute od početka godine. Upozorio je pritom da bi zaoštravanje monetarne politike i snažan dolar mogli naštetiti američkoj ekonomiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *