Investicije: Kina se aktivno udvara Evropi, interes za Ameriku pada

Dodajte komentar

Posljedice protekcionističkog nastupa američkog predsjednika Donalda Trumpa ostavile su traga na globalnoj ekonomiji. Kina je promijenila interese. Direktna kineska strana ulaganja dramatično su se promijenila u odnosu prema SAD-u i Kanadi te se usmjerila prema Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Evrope u prvoj polovini ove godine, pišu kineski mediji.

Dovršene kineske investicije u Evropi u prvoj polovini 2018. godine dostigle su 12 milijardi dolara, što je za 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

S druge strane, ulaganja prema Sjevernoj Americi smanjena su za 92 posto, na 2 milijarde dolara, navodi se u istraživanju londonske kompanije Baker McKenzie i američkih analitičara iz Rhodium Groupe.

Na godišnjem nivou postotno povećanje za Evropu isključuje neuobičajeno velik ugovor iz 2017. godine – akviziciju švajcarske biotehnološke kompanije Syngenta, od strane ChemChina, vrijednu 42 milijarde dolara – koja je izostavljena pa nije uticala na podatke.

Thilo Hanemann, direktor Rhodium Group-a, rekao je kako „nakon pet godina sličnih investicionih nivoa u Evropi i Sjevernoj Americi, kineski investitori sad očito preferiraju Evropu. Regulatorne prepreke ostaju niže, politički odnosi su predvidljiviji, a Evropa nudi veliku bazu industrijske visokotehnološke imovine, što se dobro podudara s kineskim inostranim investicionim prioritetima”.

Privlačeći 3,6 milijardi dolara ulaganja, Švedska je bila najveće evropsko odredište za kineski kapital u prvoj polovini 2018. godine, nakon čega slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje su investicije dostigle 1,6 milijardi dolara. U Njemačkoj je uloženo 1,5 milijardi dolara, a u Francuskoj 1,4 milijarde.

Neizvjesnost oko američko-kineske trgovine nastavlja da utiče na odluke investitora.

“Razmjer i brzina divergentnih trendova otkrivenih ovim brojkama je izvanredan. Istovremeno, niko ne bi trebao biti iznenađen smjerom puta – Kina se aktivno udvara EU s ponudama recipročnog tržišnog pristupa u pokušaju da pokaže kako strana ulaganja nisu jednosmjerna ulica, dok trgovinski odnosi s SAD-om nastavljaju čvrsto da idu prema dolje”, kazao je Thomas Gilles, predsjednik Baker McKenzie’s kineske grupe za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

LiderMedia

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *