Facebook će obezbijediti internet svima koji ga nemaju

Dodajte komentar

Facebook ima novi internet projekat “Atina”, kojim želi da osigura pristup za one koji ga nemaju, a prvi satelit bi trebalo da poleti sljedeće godine.

Facebook je još prije nekoliko godina najavljivao da želi da lansira dronove na solarni pogon koji bi omogućili internet pristup u udaljenim područjima, ali su od toga u međuvremenu odustali, prenosi portal Wired. Međutim, kako se sada čini, novi plan je da lansiraju satelit u nisku Zemljinu orbitu.

Predsatvnici kompanije Facebook, saznaje ovaj portal, nekoliko puta su se sastali sa predstavnicima FCC-a (Odbor za komunikacije), a u vezi sa planovima da 2019. godine lansiraju “Atinu”, satelit koji je dizajniran da osigura širokopojasni internet u područjima sa slabom infrastrukturom.

Facebook nije jedini koji radi na sličnom projektu. SpaceX i kompanija OneWeb (iza koje stoji Softbank) takođe razvijaju planove o satelitskoj mreži preko koje bi se osigurao internet pristup. Zakerberg je još 2016. pokušao da lansira satelit, samo je trebalo da ide na mnogo veću visinu, ali je tada raketa SpaceX-a eksplodirala na lansiranju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *