EBRD želi da postane suvlasnik Petrola

Dodajte komentar

Već ove jeseni, slovenačka naftna i gasna kompanija Petrol, mogla bi dobiti novog vlasnika, piše portal siol.net. To bi mogla biti Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Nezvanično, EBRD već neko vrijeme pregovara o kupovini dionica sa slovačko-češkom J&T finansijskom grupom koja trenutno drži 12,8 posto dionica Petrola.

J&T, koji već neko vrijeme želi da se povuče iz vlasništva Petrola, ponudio je svoj udio brojnim potencijalnim kupcima. Između ostalog, i nekim međunarodnim energetskm gigantima koji jačaju na području jugoistočne Evrope posljednjih godina. Sada je najozbiljniji kandidat za kupovinu EBRD, koji je prošle godine kupio Petrolove obveznice za više od osam miliona eura. Za dionicu Petrola Slovacima nudi 315 eura. To je za oko 45 eura manje od trenutne cijene dionice Petrola na Ljubljanskoj borzi.

Prema informacijama portala, obije strane se nisu dogovorile za posao: u J&T-prvobitnu ponudu EBRD-a su odbili jer žele da prodaju paket po cijeni najmanje jednakoj berzanskoj. Istovremeno, obije strane se nisu složile oko pitanja ko će dobiti dividendu ove godine. Vlasniku cjelokupnog paketa dionice bi donijele 4,3 miliona eura bruto. Rok za njihovo plaćanje je 10. avgusta.

“Informacije koje navodite u vašem upitu ne želimo ni da komentarišemo ni da potvrdimo”, rekao je Mário Selecký, menadžer projekta u kompaniji J & T za Siol.net.

Prema nezvaničnim informacijama, EBRD namjerava ponuditi manju količinu dionica koje su trenutno u vlasništvu J&T-a drugim slovenačkim finansijskim fondovima.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *