Planirano zapošljavanje deset hiljada domaćih sezonaca

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je ove godine planirano zapošljavanje deset hiljada domaćih sezonaca, pri čemu je za pola godine angažovano 6,48 hiljada osoba sa evidencije, što je na nivou istog prošlogodišnjeg perioda, saopšteno je iz Zavoda za zapošaljvanje.

Takođe, kvota zapošljavanja stranaca na sezonskim poslovima ove godine je 18,19 hiljada.

“Za neke su sezonski poslovi nužda, dok ne iskrsne nešto konkretnije. Mladi koriste priliku da spoje ugodno i korisno i dva do tri mjeseca budu na moru, steknu prva radna iskustva i nešto zarade. Znatnu korist od angažovanja na sezonskim poslovima mogu imati i korisnici socijalnih davanja, ukoliko su radno sposobni, ali veliki broj nezaposlenih nije zainteresovan za sezonski rad”, rekli su u Zavodu.

U prvoj polovini ove godine poslodavci su na birou rada najviše tražili konobare, kuvare, pica majstore, mesare, pekare, sobarice, higijeničarke, servire, perače posuđa i radnike na pomoćnim poslovima. Pored osnovnih znanja i radnog iskustva, sve više se traže i dodatna znanja, kao na primjer znanje stranih jezika.

Iste je rezultate dalo i istraživanje Privredne komore (PKCG) sprovedeno u aprilu.

“Potrebe poslodavaca za sezonskom radnom snagom osciliraju, tako da je najveća potražnja u predsezoni. To ne znači da je nema u toku sezone, jer nerijetko radnici, zbog uslova rada, napuštaju jednog poslodavca i odlaze kod drugog, a često se zbog povećanog obima posla treba povećati i broj izvršilaca”, navodi se iz ZZZ.

Takođe, značajan broj domaćih sezonaca se zapošljava mimo Zavoda, jer ih direktno kontaktiraju poslodavci.

“Očekujemo informacije iz Poreske uprave o prijavi radnika na obavezno socijalno osiguranje, što treba da dostave u roku od 30 dana. Savjetodavci iz biroa rada, sa terena, najavljuju intenzivnije zapošljavanje u narednih nekoliko dana”, kazali su iz ZZZ.

Imajući u vidu strukturnu nezaposlenost u Crnoj Gori i veliki „uvoz“ radne snage, iz Privredne komore su naveli da je potrebno više promovisati mogućnosti sezonskog zapošljavanja i preko nadležnih institucija upravljati ovim procesom.

“Još u toku školske godine ponuditi mladim da rade preko ljeta i obezbijediti im odgovarajuću obuku. Zakonom predvidjeti da se početak školske godine može odgoditi za određene kvalifikacije, imajući u vidu da sezona traje i tokom septembra, motivisati poslodavce, te pratiti uslove rada u cilju osiguranja bezbjednosti i prava radnika. Potrebno je i da se nastavi sa projektom Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima“, smatraju u PKCG.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *