Mastercard patentirao metodu plaćanja kreditnim karticama u kriptovalutama

Dodajte komentar

Potrošači bi jednog dana mogli da plaćaju robu i usluge kreditnim karticama koristeći bitcoin kao valutu. Mastercard je, naime, zaštitio patent koji omogućava upravljanje “frakcionim rezervama valute utemeljene na blockchainu”.

Trenutno korisnici MasterCard mogu plaćati samo valutama koje su vlade proglasile zakonitim sredstvima plaćanja, izjavio je Seth Eisen, glavni potpredsjednik kompanije Mastercard za komunikacije.

Nakon što je potvrđena vijest da je investiciona kompanija BlackRock osnovala radnu grupu koja će analizirati kriptovalute i blockchain, ovo je još jedna dobra vijest za zagovornike kriptovaluta.

U dokumentu koji je objavila američka kancelarija za patente i žigove, Mastercard navodi da je “povećana upotreba” valuta utemeljenih na blockchainu od strane potrošača koji “cijene anonimnost i sigurnost”.

No, u dokumentu se upozorava i na nedostatke u korištenju digitalnih valuta. Naglašava se da postoji potreba za poboljšanjem mogućnosti čuvanja i obrade takvih transakcija.

“Iako valute utemeljene na blockchainu često mogu pružiti potrebnu sigurnost i zaštitu podataka o uplatiocu, nivo sigurnosti za primaoce plaćanja nije na takvom nivou, prvenstveno zbog ograničenja blockchaina”, navodi Mastercard u dokumentu. Na primjer, transakcije u digitalnim valutama traju znatno dulje: oko 10 minuta potrebno je za transakcije unutar blockchain mreže u odnosu na nanosekunde kod tradicionalnih plaćanja.

Posljedica je da potrošači i trgovci moraju dugo čekati da ove digitalne transakcije prođu, ili se “oslanjaju na dobru vjeru“ da su uplatioci validni, pojašnjava se u dokumentu. U takvim slučajevima, dodaje se, anonimnost blockchaina može dovesti one koji prihvataju plaćanja u nepovoljni položaj.

“Mnogi entiteti, posebno trgovci, pružaoci  usluga i drugi dobavljači roba i usluga zbog toga će biti oprezni pri prihvaćanju mogućnosti plaćanja valutama utemeljenim na blockchainu i učestvovanju u takvim transakcijama”, zaključuje se u dokumentu.

Tržišna primjena

Iako su detalji još uvijek nejasni, ako metoda bude primijenjene na tržištu, mogla bi ubrzati transakcije kriptovalutama te omogućiti vlasnicima kartica da plaćaju kreditnom karticom koristeći digitalne valute.

Cijelo vrijeme razmišljamo o načinima koji bi omogućili novi pristup i inovacije na tržište kako bismo stvorili vrijednost za nas, naše klijente i vlasnike kartica. Patentne aplikacije dio su tog procesa, njima štitimo intelektualno vlasništvo kompanije, bez obzira na to hoće li ideja ikada dobiti tržišnu primjenu”, napisao je Eisen u odgovoru na upit CNBC-a.

Analitičari smatraju da je to ipak još jedna dobra vijest za digitalnu valutu jer potvrđuje da je digitalni novac, odnosno valute utemeljene na blockchainu, valjani oblik transakcije. Podsjećaju da su neke zemlje, na primjer Japan, zauzele mnogo pozitivnije gledište o digitalnim valutama i njihovoj ulozi u finansijskim transakcijama, prenosi portal Točka na I.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *