U Kini postoji čak 487 proizvođača električnih automobila

Dodajte komentar

Električni automobili još uvijek su proizvod s relativno malim udjelom u globalnoj prodaji ličnih vozila.
Ipak, gotovo svi proizvođači automobila klade se na njih, te vjeruju kako je upravo električna mobilnost idući korak u automobilskoj industriji.

Niko se na električne automobile, doduše, ne kladi u mjeri kao Kina. Najveće automobilsko tržište na svijetu ima i najveći broj trenutno registrovanih proizvođača električnih vozila. Njih čak 487!

Većina ovih kompanija je zasad u start-up fazi, a analitičari vjeruju da će ih u idućih pet godina preživjeti tek 10 posto. Oni pesimističniji smatraju da šansu za preživljavanje ima tek 1 posto navedenih kompanija.

Mnogo je kapitala uloženo u ovu grupu, a mnogo će ga i propasti.

O kolikom novcu je riječ? Recimo samo da je NIO, jedna od prominentnijih start-up kompanija, uspjela da prikupi 3,1 milijardu dolara kapitala, i pokrene proizvodnju. Ukupno je dosad u sve ove kompanije uloženo 47 milijardi dolara, a na stolu je i dodatnih 15 milijardi koje će proizvođači zagrabiti kroz državne podsticaje.

Kad uzmemo u obzir kroz kakve muke prolazi Tesla, praktično od osnivanja prije petnaest godina, te da u navedenom razdoblju kompanija iz Palo Alta, uprkos globalnoj popularnosti nije ni jednu godinu završila s dobiti – možemo samo zamisliti što sve čeka Kineske proizvođače u nadolazećem razdoblju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *