Bogatstvo Njemaca na nivou devedesetih

Nivo prosperiteta u Njemačkoj stagnira na nivou devedesetih godina prošlog vijeka uprkos ekonomskom rastu. Glavni razlog za to je tekući, značajan porast nejednakosti u prihodima, rečeno je u četvrtak na prezentaciji studije Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja Hans Böckler fondacije (IMK).

U studiji autori se bave rezultatima tzv. nacionalnog indeksa blagostanja, kojeg vide kao alternativni pokazatelj bruto domaćeg proizvoda (BDP). Pritom se fokusiraju na razvoj nacionalnog bogatstva na osnovu privatne potrošnje. Pored ekonomskih aspekata, socijalni i ekološki aspekti se uzimaju u obzir više od BDP-a. Prema istraživanju, indeks blagostanja je porastao 2016. godine treći put zaredom – za 1,3 odsto u odnosu na 2015. godinu. Međutim, prosperitet u Njemačkoj zaostaje za ekonomskim rastom u dugoročnom poretku.

Naročito u 2000-im došlo je do značajnog povećanja nejednakosti u prihodima.

“U to doba, realne zarade mnogih zaposlenih stagnirale su, dok su kapital i korporativni prihod naglo porasli“, navode istraživači.

Istina, stvarne zarade su se značajno povećale posljednjih godina.

“Međutim, pošto su se prihodi kapitala i imovine takođe snažno povećali, nejednakost dohotka se jedva vratila”, rečeno je.

Check Also

Amerika otvara istragu protiv tech giganata

Američko ministarstvo pravosuđa saopštilo je u utorak da otvara istragu o velikim kompanijama za digitalnu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *