Azijske berze u crvenom, pad juana zabrinjava ulagače

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u petak su cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan ranije, a ulagači pažljivo prate pad kurs kineskog juana prema dolaru na najniži nivo u godinu dana jer se plaše da to predstavlja novo oružje u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon dva dana rasta.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,5 posto. No, berzanski indeksi u Australiji i Singapuru porasli su između 0,2 i 0,9 posto.

Osim što je na raspoloženje ulagača loše uticao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je nekoliko američkih kompanija objavilo slabije kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo, većina azijskih berzi jutros je pod pritiskom zbog pada kursa juana.

Cijena dolara dostigla je u jednom trenutku 6,8128 juana, najviši nivo u više od godinu dana. Premda je kasnije skliznula na 6,79 juana, to nije umirilo ulagače jer je samo posljedica prodaje dolara, a kupovina juana od strane kineskih banaka u državnom vlasništvu.

Trgovci kažu da iznosi prodaje dolara nisu bili veliki, pa se čini da je cilj kontrolisani proces deprecijacije juana, koji je posljednjih nedjelja pod pritiskom zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *