Rimac u Zagrebu testira vozila s autonomnom vožnjom

Odjeljenje Rimac Automobila zaduženo za autonomnu vožnju pokrenuo je flotu testnih vozila, objavila je juče ova kompanija iz Svete Nedelje. Cilj ove flote je ubrzati razvoj sistema autonomne vožnje i ključne funkcije novog Rimca C_Two, takozvanog Driving Coach-a.

Flota se sastoji od različitih vrsta vozila za različite svrhe. U videu objavljenom na Rimčevom Facebooku vidi se tako modifikovani Renault Espace, bez Renaultovog loga, kako se kreće ulicama Zagreba. U Rimcu najavljuju da će kasnije tokom ove godine u flotu uključiti i “uzbudljivije” automobile snažnijih performansi.

Espace u videu opremljen je s osam kamera, šest radara, 12 ultrazvučnih senzora, jedinicom za inerciono mjerenje i GPS-om visoke preciznosti. Vozila mogu biti kontrolisana Rimčevim sistemom vještačke inteligencije i biće korištena za prikupljanje podataka i testiranje algoritama. U Rimcu ističu kako vozilo prikuplja 6 terabajta podataka za svakih sat vremena vožnje.

Poslovni dnevnik

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.