Naslovne strane dnevnih novina za 19. jul – Najvažnije vjiesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Aco bi hotel na mjestu vile uzete od Markovićeve firme

Podgorička kompanija First assets management”, čiji je osnivač Prva banka, podnijela je krajem maja zahtjev budvanskom Sekretarijatu za urbanizam za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za gradnju kondo hotela i vila sa turističkim apartmanima na mjestu nekadašnje vile “Komfor”, na ulazu u Petrovac

Studenti i van Crne Gore očekuju šefovska mjesta

Mogućnost bolje zarade, nalaženja posla i napredovanje u karijeri, glavni su motivi mladih iz Crne Gore koji studije završavaju u inostranstvu, a koji se odlučuju da i karijeru nastave van granica matične države. U Crnoj Gori, mogućnost da iskažu svoje sposobnosti vide u zapošljavanju u nekoj od međunarodnih institucija u zemlji ili u državnoj upravi.

Dnevne novine

Plantaže ostvarile nove kontakte

Kompanija Plantaže ostvarila je, prilikom posjete guvernera američke savezne države Mejn Pola Lepejdža, nove kontakte kojima će poboljšati ekonomske veze Crne Gore i važnih izvoznih tržišta na kojima to preduzeće realizuju oko 65 odsto ukupne proizvodnje. Lepejdža, koji je došao u pratnji ambasadorke SAD Margaret En Uehara, dočekala je izvršna direktorica kompanije Verica Maraš i direktor izvoza Plantaža Milan Milutinović, koji su tokom obilaska podruma Šipčanik gostu predstavili istorijat kompanije, kao i brojne uspješne aktivnosti.

NAJČEŠĆI FALSIFIKATI OD 50 I 20 EURA

Centralna banka (CBCG) je u prvih pola godine obradila ukupno 169 falsifikovanih novčanica, saopšteno je Dnevnim novinama iz vrhovne monetarne institucije. Od te količine, 165 je novčanica eura, tri su falsifikati američkog, a jedan australijskog dolara.

Loši vremenski uslovi smanjili dobit EPCG

Prihodi Elektroprivrede (EPCG) u prošloj godini iznosili su 234,35 miliona eura i veći su 0,85 odsto u odnosu na prethodnu, saopšteno je iz kompanije. Odbor direktora EPCG juče je utvrdio predloge odluka o poslovanju kompanije i konsolidovanih finansijskih iskaza zaključno sa 31. decembrom.

Dan

Od 2013. primaju manje plate

Radnici Opšte bolnice Meljine i jutros su već treći dan, na pola sata, u krugu ustanove prekinuli radni proces, u znak protesta zbog neizvjesnog statusa Bolnice i duboke finansijske i kadrovske krize. U Sindikatu su posebno ozlojeđeni zbog prekjučerašnjeg saopštenja vlasnika bolnice, Atlas grupe, u kome je navedeno da Atlas grupa zarade isplaćuje svakog mjeseca, a da će dug od četiri plate nastojati da isplati u što kraćem roku.

Pohara resursa mora prestati

Izvještaj Svjetske banke (SB) za Zapadni Balkan pod nazivom “Brži rast više radnih mjesta jasno pokazuje da se rast crnogorske ekonomije zasniva na neodrživom modelu, kazao je Ranko Krivokapić (SDP).On je juče u okviru premijerskog sata pitao lremijera Duška Markovića da li je Vlada sposobna da se suoči sa ubrzanim pogoršanjem života građana i strukturalno neodrživim stanjem ekonomije ili da bude voljno ili nevoljno dio poharne ekonomije Crne Gore.

Mini-elektrane za veliki profit prve familije

Šeme po kojima se vrši proizvodnja električne energije iz mini-hidroelektrana (mHE) slične su u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH). U sve tri zemlje vlasnici mHE su bliski sa ljudima na vlasti, u sve tri zemlje subvencionišu ih građani preko računa za struju i u sve tri zemlje devastira se priroda i ponekad nestaju i cijele rijeke prilikom izgradnje ili puštanja u rad tih energetskih objekata. To je jedan od zaključaka sa Regionalne konferencije o mHE – evropski standardi i praksa u CG, Srbiji i BiH, koja je juče održana u Podgorici u organizaciji MANS-a.

Pobjeda

Dokumenta se predaju bankama od ponedjeljka

Vlada je danas raspisala javni poziv za učešće građana u trećoj fazi projekta Hiljadu plus, koji omogućava kupovinu stanova po povoljnijim uslovima. Predavanje zahtjeva bankama počeće u ponedjeljak 23. jula i trajaće do 13. avgusta, u periodu od 8.30 do 15 časova.

Svi će morati da legalizuju objekte, ili snose posljedice

Svi će morati da legalizuju objekte, a oni koji ne budu htjeli snosiće posljedice, upozoriojejuče premijer Duško Marković, odgovarajući u parlamentu na pitanja poslanika Gencija Nimanbegua u okviru premijerskog sata. Kazao je da je opštinama predato na desetine hiljada zahtjeva, a najviše u Podgorici, Baru, Herceg Novom, Budvi i Ulcinju. Ponovio je da Vlada iza ovog projekat stoji svojim kredibilitetom.

Sada hoće željeznički holding

Treba pokrenuti reviziju koncepta reorganizacije željeznice, a kao model iskoristiti njemačka i slovenačka iskustva koja predviđaju formiranje holdinga željezničkih preduzeća, saopštio je predsjednik odbora direktora Željezničke infrastrukture Safet Kalač na sastanku menadžmenta četiri željeznička preduzeća u Privrednoj komori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *