IRF za šest mjeseci odobrio 102,1 miliona eura kredita

Dodajte komentar

Za šest mjeseci 2018. godine Investiciono razvojni fond odobrio je 102,1 miliona eura plasmana što je za 25% više od realizacije za isti period prošle godine, pokazuju zvanični podaci. Od toga je 74,1 miliona eura dugoročnih kredita i 28 miliona eura kratkoročnih kredita.

Za šest mjeseci ove godine čak 40% ukupnog broja kreditnih plasmana u iznosu od 8,4 miliona eura namijenjeno je kreditnim linijama za podršku preduzetništva.

U fokusu su i prioritetni sektori razvoja crnogorske privrede – turizam i ugostiteljstvo, poljoprivredna proizvodnja i generalno proizvodnja, pa je u tim sektorima i plasiran najveći broj kredita u prvoj polovini ove godine.

Pored značajne podrške sektoru turizma i ugostiteljstva za prvih šest mjeseci 2018. godine, IRF je u velikoj mjeri podržao i projekte iz sektora proizvodne djelatnosti i to u iznosu od 18,7 miliona eura što je preko 100% više u odnosu na isti period prošle godine.

Pored ostvarenih rezultata, uspostavljanje i razvijanje međunarodne saradnje je od posebnog značaja za IRF i predstavlja uslov za kvalitetne kreditne linije.

IRF je u mjesecu aprilu 2018. godine aplicirao za pristup Garantnom fondu COSME programa i u toku su pregovori sa predstavnicima Evropskog investicionog fonda (EIF). Naime, COSME program je inicijativa EIF-a za razvoj konkurentnosti SME sektora u EU i zemljama kandidatima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *