American Express: Rast troškova brine investitore

Prihodi American Expressa dostigli su u proteklom tromjesečju 10 milijardi dolara, 9 posto više nego godinu dana prije, no znatno su porasli i troškovi poslovanja zbog povećanih ulaganja najveće svjetske kartičarske kuće u nagrade korisnicima.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u srijedu, čista dobit AmExa u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 1,62 milijarde dolara, dok je godinu dana prije kompanija zabilježila dobit od 1,34 milijarde.

Rast prihoda i dobiti AmExa zahvaljuje se stabilnom rastu globalne ekonomije, a time i potrošnje stanovništva.

„Rast prihoda podržan je povećanjem potrošnje korisnika kartica i naknada”, poručio je izvršni direktor kompanije Stephen Squeri.

Kompanija je izvijestila da je potrošnja korisnika njenih kartica u proteklom kvartalu porasla za 10 posto, pri čemu je broj novih izdanih kartica povećan za 2,9 miliona u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Rast prihoda zahvaljuje se i povećanim investicijama te kompanije u nagrađivanje korisnika njenih kartica.

Kako bi privukao korisnike veće platežne sposobnosti i uzvratio konkurentskim kompanijama, AmEx je u proteklom tromjesečju u programe nagrađivanja investirao rekordne 2,43 milijarde dolara, 11 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Zbog toga su troškovi poslovanja u proteklom kvartalu porasli za 7 posto na godišnjem nivou, na 7,11 milijardi dolara.

Taj je podatak zabrinuo ulagače, pa je cijena dionice AmExa u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala za 3,5 posto.

SEEbiz

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *