Microsoft objavio strateško partnerstvo s Walmartom, zajedno napadaju Amazon

Maloprodajni div Walmart objavio je strateško partnerstvo s Microsoftom, koji će mu pomoći u razvoju cloud tehnologije i vještačke inteligencije s ciljem ubrzavanja i olakšanja kupovine u toj kompaniji, piše Business Insider.

Dvije kompanije će potpisati ugovor u trajanju od pet godina, a Microsoftova će tehnologija pomoći Walmartu da drži korak s Amazonovom e-trgovinom. Tačnije, Walmart želi da se odbrani od Amazonovih maloprodajnih ambicija i količine podataka o potrošačima i osnaži svoju prisutnost na internetu.

Naime, sama činjenica da su Amazonovi prihodi, kako piše Motley Fool, prošle godine narasli za 31 posto, dok su Walmartovi bili samo tri posto veći nego 2016., prikazuje koliko Amazon raste. Osim toga, kroz prošlu je deceniju vrijednost Walmartovih dionica porasla za 40 posto, a Amazonovih za nevjerovatnih 2,200 posto.

No, uz te podatke, ono što je podstaklo navedeno partnerstvo je Amazonova prošlogodišnja akvizicija Whole Foodsa koja je pojačala tenzije između najveće svjetske internet trgovine i maloprodajne zajednice. Zbog toga je Walmart odlučio tome da stane na kraj i zamijeni svoju postojeću infrastrukturu cloud tehnologijom uz pomoć Microsoftovih inženjera, koji su oduševljeno započeli novu saradnju.

– Amazonove tenzije s maloprodajnom zajednicom bile su apsolutno ključne u postizanju ovog sporazuma – objasnio je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella. Osim toga, vodeća osoba u Microsoft Azureu Jason Zander izjavio je da Microsoft sljedeće godine namjerava da iskoristi napetosti između maloprodajnika i Amazona i intenzivnije se okrene maloprodaji, izvještava GeekWire.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.