Netflix ima premalo novih pretplatnika, dionica potonula 10 posto

Dodajte komentar

Prihodi Netflixa dostigli su u drugom tromjesečju ove godine 3,9 milijardi dolara, 40 posto više nego godinu dana prije, no cijena dionice te kompanije potonula je više od 10 posto zbog slabijeg rasta novih pretplatnika nego što se očekivalo.

Prema u ponedjeljak objavljenom poslovnom izvještaju kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit dostigla je u proteklom tromjesečju 384 miliona dolara, što je gotovo šest puta više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Uprkos snažnom rastu prihoda i dobiti, cijena dionice Netflixa potonula je u ponedjeljak u produženom trgovanju na Wall Streetu više od 10 posto, pa je ta kompanija na tržišnoj vrijednosti izgubila oko 24 milijarde dolara.

To je posljedica sporijeg rasta broja pretplatnika nego što je sama kompanija očekivala. U drugom je tromjesečju broj pretplatnika na usluge te kompanije porastao za 5,2 miliona , na ukupno 130 miliona u svijetu. To je za jedan milion manje novih pretplatnika nego što se procjenjivalo. Pritom je u SAD-u broj novih pretplatnika porastao za samo 670.000, dok se očekivao rast za 1,19 miliona. U svijetu je, pak, broj novih pretplatnika porastao za 4,5 miliona, dok se očekivalo gotovo 5 miliona. „Imali smo snažan, ali ne sjajan drugi kvartal”, navelo je vodstvo kompanije u izvješću.

“Ulagači su razočarani Netflixovim projekcijama za drugi kvartal i velikim podbačajem. Stoga se sada sumnja i u dalje projekcije”, kaže Eric Schiffer, direktor u kompaniji Patriarch. Ulagači se plaše da je usporavanje rasta broja pretplatnika posljedica jačanja konkurencije Netflixu od strane Prime Videa, usluge internet televizije tehnološkog diva Amazon.com, ali i nekih drugih kompanija koje uvode online ponudu, kao što je medijski div Walt Disney.

No, rukovodstvo Netflixa poručuje da „temelji kompanije nikada nisu bili snažniji” i da su uvjereni da će se zdravi rast dugoročno nastaviti. Kada je osnovan 1997. godine Netflix je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev. Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi vlastite, originalne emisije.

Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *