Koliko bi koštala privatnost na Facebooku?

Dodajte komentar

Kada je Mark Zuckerberg stao pred prijeki sud zbog slučaja lažnih vijesti, jedno od postavljenih mu pitanja bilo je razmišlja li o naplati korištenja Facebooka. Odgovor je bio diplomatski – “kompanija uzima u obzir takve ideje”.

Appleov Steve Wozniak objavio je kako je upravo prikupljanje ličnih podataka razlog zašto je napustio Facebook te da bi preferirao tu društvenu mrežu bez reklama. Bilo je to dovoljno da se priča zarotira.

Hackernoon je detaljno izračunao koliko bi koštala privatnost na Facebooku.

Za početak je bitno znati osnovne podatke: Facebook je u 2017. godine ostvario prihod od 40 milijardi dolara i imao rekordnih dvije milijarde korisnika. Svaki je korisnik širom svijeta u prosjeku društvenoj mreži donio oko 20 dolara (s tim da treba imati na umu kako korisnici u SAD-u donose 26 dolara prihoda, a u pacifičkim zemljama 2,50 dolara).

77 posto korisnika ne bi platilo korištenje Facebooka, pokazuje istraživanje, a 23 posto platilo bi naknadu za mjesečnu pretplatu. Dakle od preko 2 milijarde korisnika, tek oko 460 miliona je voljno da plati korištenje te društvene mreže. Taj broj se dodatno smanjuje ako bi pretplata bila veća od 5 dolara mjesečno, u tom bi slučaju s Facebooka otišlo 41.6 posto ljudi voljnih da plate pretplatu, odnosno broj korisnika bi se smanjio na 268,6 miliona korisnika.

Kada bi koristio model mjesečne pretplate pao bi broj korisnika, pa bi Facebook morao znatno povećati traženi iznos, a rezultat bi ponovo bio pad popularnosti i pad prihoda od čak 31 posto, zbog čega je taj model neodrživ.

Kada bi koristio naplatu premium sadržaja, tj. naplaćivao iskustvo korištenja društvene mreže bez reklama onima koji bi željeli da plate, Facebook bi ostvario 46 posto više prihoda, izračunao je Hackernoon.

Pitanje je samo što se još može otkriti o korisnicima, tj. nisu li dosad već svi lični podaci već prikupljeni, što dovodi u pitanje uopće potrebu da se “štitimo” plaćajući pretplatu.

LiderPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *