Postojeći blok TE Pljevlja ima znatno veće kapacitete od predviđenih

Dodajte komentar

Prvi proračuni urađeni nakon potpisivanja ugovora sa njemačkom firmom Steag energy services, za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja, pokazali su da postojeći blok ima znatno veći kapacitet od predviđenog, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama direktor pljevaljske kompanije Vladimir Šestović.

On ističe da je Termoelektrana u posljednjih 36 godina odradila oko 190.000 radnih sati, te da je to dovoljan osnov da ovaj blok bude u narednim decenijama glavni oslonac elektroenergetskog sistema Crne Gore.

“To sam uvijek isticao, želim to i sada da uradim, kada se posmatra ovakva vrsta opreme nikada se ne gleda njegova starost već radni sati koje je oprema odradila. U našem slučaju to znači da smo daleko od krajnjih mogućnosti ove opreme”, poručio je Šestović.

Navodi da je termoelektrana u prvoj polovini godine proizvela 620.349,11 megavat časova (MWh) električne energije.

“Od toga u mrežu je predato 569.518,96 MWh, a 50.830,15 MWh se odnosi na energiju utrošenu za rad opreme i uređaja tehnološkog lanca potrebnog za njenu proizvodnju. Posmatrajući navedeni period, Termoelektrana Pljevlja je proizvela šest odsto više od plana”, kazao je Šestović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *