Korekcija poreza će biti samo u slučaju poremećaja tržišta

Nema motiva za globalnu promjenu poreskih stopa. Izuzeci su mogući samo u slučajevima kada je korekcija nužna i kada ona nije samo u funkciji poreskih prihoda, nego i uticaja na regularnost i stabilnost tržišta, kazao je u intervjuu Pobjedi ministar finansija Darko Radunović u odgovoru na pitanje da li se priprema korekcija nekih poreskih stopa.

“Imajući u vidu stimulativnu misiju poreske politike, moguće je da se pojedini porezi, kod specifičnih kategorija obveznika, kao što su kulturni radnici ili sportisti, posebno urede, da bi se podstakle djelatnosti od posebnog javnog interesa ili da bi se olakšala naplata”, kaže ministar.

Nakon prijedloga Vlade o smanjenju akciza na cigarete, na pitanje da li će biti intervencija još kod kojih stopa, prije svega goriva, Radunović objašnjava da su turbulencije cijena goriva prvenstveno uzrokovane zbivanjima na svjetskom tržištu.

“Cijena nafte na svjetskom tržištu fluktuira, ali sa globalno uzlaznim trendom. Osim toga, slabljenje eura prema dolaru kao obračunskom ekvivalentu na tržištu energenata utiče na uvoznu cijenu goriva u zemljama gdje je euro domicilna valuta. U tom smislu, Crna Gora nije izuzetak, s obzirom na našu uvoznu zavisnost kod ove kategorije proizvoda. Ipak, činjenica je da periodična poskupljenja goriva nijesu izazvala lančanu inflatornu reakciju, odnosno povećanje cijena drugih proizvoda. Da jesu, morali bismo, kao 2012, reagovati, ne samo smanjenjem akciza, nego i na sve druge načine. Riječju, aktuelne cijene naftnih derivata nijesu poremetile tržište niti dovele do rasta sive ekonomije, kao što je to slučaj na duvanskom tržištu”, kazao je Radunović.

S druge strane, dodaje on, prihodi od akciza i poreza na naftne derivate veoma su značajna stavka budžeta, ali i važan faktor naše konsolidacione politike.

“Fiskalna politika, posebno kada je definisana u kontekstu finansijske konsolidacije, nije skup prostih tarifnih opredjeljenja po principu “uzmi tamo gdje ima. Fiskalni sistem je cjeloviti mehanizam finansiranja države, ali i alat za stimulisanje ekonomskog rasta, poboljšanje uslova poslovanja i ograničavanje sive ekonomije”, naveo je Radunović.

Otkriva da li Ministarstvo razmišlja o ukidanju ili ublažavanju neke od mjera fiskalne konsolidacije, s obzirom da je i u ovoj godini nastavljen dobar ekonomski trendiz prošle.

“Zadovoljni smo naplatom ukupnih prihoda, ali ne i rezultatima naplate akciza za duvan i gazirana pića. S obzirom da je finansijska konsolidacija segment ukupnog strukturnog reformskog procesa, očekujem dalje poboljšanje poslovnog ambijenta, znači i novi ekonomski rast i veću zaposlenost, prvenstveno u sektorima turizma, poljoprivrede, saobraćaja i industrijske proizvodnje. Ohrabruje i trend rasta zarada u privatnom sektoru, što će, uz usklađujuće povećanje penzija, rezultirati većom kupovnom moći stanovništva. Naravno, najlakše bi bilo da se ovi dobri rezultati trivijalno pretvore u omekšavanje naših konsolidacionih opredjeljenja i da se pretoče u trijumfalizam, kroz neko populističko prezentiranje uspješnosti ove Vlade. Mi smo svjesni da je naš konsolidacioni put tek započeo i da nas čeka i puno truda i mnogo novih izazova. Zato ćemo korekcije fiskalne politike praviti samo kada to zahtijeva ukupnost naših reformskih namjera i ubrzanje dolaska do cilja”, kazao je on.

Check Also

EPCG planira da se zaduži 50 miliona eura

Elektroprivreda (EPCG) namjerava da se ove godine zaduži 50 miliona eura kod Evropske banke za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *