Na gotovo polovini automobila uvezenih iz Njemačke skinuta kilometraža

Dodajte komentar

Evropski parlament neizravno je priznao kako brojni automobili na tržištu polovnih imaju skinutu kilometražu izglasavši izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara pa se predlažu zakoni kojima bi takva prevare bile tretirane kao krivično djelo.

Premda istraživanju ADAC-a gotovo svaki treći polovni automobil koji se trenutačno prodaje u Njemačkoj ima skinutu kilometražu. No, u slučajevima polovnih automobila koji su namijenjeni za izvoz ta se brojka penje do gotovo 50 posto, piše portal Automobili.hr.

Dakle, gotovo polovina svih rabljenih automobila koji se uvezu iz Njemačke zapravo su čista prevara krajnjeg kupca, jer ne dobija onakav automobil kakav je spreman da plati. Potpuno je svejedno ukrade li se nekome iz novčanika hiljadu ili dvije eura ili se za taj iznos prevari na kupoprodaji polovnog automobila, jer kupac plaća nerealno stanje, odnosno onakvo kakvo prikazuje brojač kilometara.

S obzirom na te činjenice pravnici se slažu kako je evropski parlament na dobrom tragu te kako je nužno preevare s manipulacijom pređenih kilometara tretirati kao krivično djelo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *