MIDAS 2: Za razvoj poljoprivrede 30 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorska poljoprivreda, ribarstvo i oblast bezbjednosti hrane, biće podržani sa 30 miliona eura kroz projekat MIDAS 2, koji se realizuje kroz novi aranžman Vlade sa Svjetskom bankom, saopšteno je juče u Kolašinu.

Početak realizacije MIDASa 2 označili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i zamjenica direktora Svjetske banke za Zapadni Balkan Lada Strelkova. Navodeći brojne primjere rezultata MIDAS podrške, Simović i Strelkova su iskazali zadovoljstvo efektima prethodnog MIDAS 1 projekta koji je uspješno realizovan od 2009. do 2017. godine.

“Novi MIDAS treba da ponudi odgovore u tri ključna pravca. Prvi je podrška sektoru poljoprivrede kroz obezbjeđivanje grantova za diverzifikaciju poljoprivrede u ruralnim područjima, sa ciljem da se podrži razvoj drugih aktivnosti na domaćinstvu i time povećaju prihodi poljoprivrednika, kao i podrška otkupu poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Simović, ukazujući da tu vidi prostor za nova radna mjesta.

Kroz MIDAS će, kako je istakao, biti obezbijeđena i sredstva koja će biti usmjerena na postizanje veće konkuretnosti ribarstva.

“Ribarima ćemo pomoći, i očekujemo da na putu ostvarivanja zajedničkih iskoraka budemo partneri. Snažna podrška namijenjena je i za podizanje infrastrukture u tom sektoru, u dijelu izgradnje ribarskih luka i prvih mjesta iskrcaja”, naveo je Simović, poručujući da su ribarske luke potreba, te da neće narušiti ambijent primorskih gradova.

Kada je riječ o bezbjednosti hrane, Simović je naveo da se žele napraviti dva ključna iskoraka da se konačno riješi pitanje pravilnog odlaganja nusproizvoda životinjskog porijekla i ojačaju kapaciteti Fitosanitarne laboratorije na BTF i Laboratorije na UDG-u za med i vino.

“Sve ovo radimo u trenutku kada se crnogorska poljoprivreda i dalje piprema za ulazak u EU. Ne želim da licitiram sa rokovima, ali Crna Gora pripada EU i njenim članstvom EU će postati bogatija. Podrška kroz MIDAS 2 dolazi u pravom trenutku, posebno važnom jer se na nivou EU privodi kraju reforma Zajedničke poljoprivredne politike”, ocijenio je Simović.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *