Kostić kupio Victoriju upola cijene

Dodajte komentar

Ni promjena vlasnika, ni svjež kapital, ni sporazumi o mirovanju obaveza sa kreditorima, ni profesionalni menadžeri iz bankarskog sektora, nisu uspjeli da posle 10 godina izvuku kompaniju Victoria Group iz dugova.

Sada je pitanje da li će to poći za rukom Miodragu Kostiću, koji je već počeo da preuzima dugove ove poljoprivredne kompanije ili će i za njegovu MK Grupu ova prezadužena poslovna imperija biti prevelik zalogaj?

Dugovi ove grupacije na kraju 2016. godine bili su veći od 360 mil EUR, a konsolidovani finansijski izveštaj za prethodnu godinu još nije objavljen.

Kako nezvanično može da se čuje, samo dugovi prema bankama, koji su bili predmet ove transakcije, iznosili su oko 260 mil EUR. Prema saznanjima Politike, Kostić je otkupio te dugove banaka po cijeni od oko 112 mil EUR, što znači je platio manje od polovine ukupnog duga prema bankama. Dakle, nakon što se ova transakcija završi Kostić će postati većinski vlasnik kompanije, jer će dugovi biti konvertovani u kapital, a Victoria Group više neće imati obaveze prema bankama.

Nije tajna da ova kompanija već uveliko traži kupca, pa su čak u novembru 2017. godine dva strana fonda – York Capital Management i Elements Capital Partners – saopštili da su dostavili zajedničku ponudu za otkup akcija Victoria Grupe.

Iako transakcija nije bila završena, tada je saopšteno da ova dva investitora planiraju da ulože 100 mil EUR, kako bi stabilizovali poslovanje ove kompanije, što je bilo neuobičajeno. I tada su mediji pisali da je Kostić među potencijalnim kupcima, ali su iz MK Grupe demantovane te “spekulacije”, koje su se sada pokazale kao tačne. Dušan Radičević, direktor MK Grupe, tvrdio je da je riječ o nepouzdanim informacijama.

Izgleda da je u međuvremenu Miodrag Kostić uspio da obezbijedi kapital, jer je saopšteno da je MK Grupa počela proces preuzimanja bankarskih kreditnih potraživanja prema članicama Victoria Grupe. Sa kreditorima kompanije potpisan je ugovor o preuzimanju njihovih kredita i očekuje se da će taj proces biti okončan u najskorijem roku, saopšteno je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *