Chevron Ekvadoru mora da plati 9,5 milijardi dolara zbog zagađivanja

Dodajte komentar

Ekvadorski ustavni sud potvrdio je presudu prema kojoj naftni div Chevron mora platiti 9,5 milijardi dolara odštete zbog višedecenijskog zagađivanja prašumskih područja nastanjenih indijanskim plemenima.

U odluci od 27. juna koja je objavljena u utorak sud navodi da “nisu prekršena ustavna prava” Chevrona, odbacivši žalbu američke kompanije na odluku Vrhovnog suda iz 2013. godine.

Chevron je u Ekvadoru proglašen krivim za štetu na okolinu koji je prouzrokovao Texaco. Chevron kupio tu kompaniju 2001. godine a šteta je nastala u prašumskom području tokom bušenja nafte u razdoblju od 1964. do 1990. godine. Tužioci su tvrdili da je izlivanje toksičnih hemikalija tokom bušenja zagadilo podzemne vode i tlo na područjima na kojima u pokrajinama Sucumbios i Orellana žive indijanske zajednice, uključujući nekih 30 hiljada ljudi.

U Chevronu nisu opovrgavali zagađenje ali su ga pripisali ekvadorskoj naftnoj kompaniji Petroecuador, s kojom je Texaco poslovao u konzorcijumu. Odbili su da plate odštetu, tvrdeći da je rezultat prevare i mita. Odluka Ustavnog suda najvećim je dijelom simbolična budući da Chevron u Ekvadoru nema imovine, što znači da će zemlja morati da nastavi borbu na stranim sudovima.

Tužioci su, bez uspjeha, pokušavali da tuže kompanuij u u Sjedinjenim Državama, Argentini, Brazilu i Kanadi kako bi “sjeli” na Chevronovu imovinu. Još nije zaključen samo njihov spor pokrenut pred sudom u Kanadi.

Portparol Chevrona James Craig izjavio je u elektronskoj poruci agenciji AFP da je potvrda odštete “u skladu s praksom uskraćivanja pravde, prevare i korupcije, usmjerenom protiv Chevrona u Ekvadoru”.

Pablo Fajardo, advokat tužilaca, uključujući indijanska plemena nastanjena na zagađenim područjima, kazao je da se Chevron ne može dalje žaliti na odluku suda.

Nema povratka“, ističe Fajardo. “Stvari bi na stranim sudovima mogle potrajati ali Chevon mora platiti. Ne može vječno bježati od pravde”, dodaje.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *