Gdje ljetuju Crnogorski građani?

Dodajte komentar

Omiljena destinacija za odmor tokom ljeta među našim građanima je Grčka, potvrdilo je nekoliko podgoričkih turističkih agencija.

“Kada su u pitanju ljetovanja, možemo slobodno reći da nema velikih promjena kada je u pitanju interesovanje za inostrane destinacije. Najveće interesovanje naši državljani pokazuju za ljetovanje u Grčkoj”, istakao je direktor prodaje i marketinga Turističke agencije “Gallileo” Milan Koprivica.

Zbog velikog interesovanja za ovu mediteransku zemlju, agencije nude široku paletu destinacija i cijena kako bi primamili što veći broj klijenata. Najpopularnije destinacije su Lefkada, Krf, Lutraki, Mikonos i Krit…

Prodajom su već sada zadovoljni, a većina zaposlenih u agencijama ocjenjuje da je interesovanje veće u poređenju sa prošlom godinom. Menadžer prodaje u turističkoj agenciji “Buon Viaggio travel” Nebojša Miranović kazao je da već imaju rasprodatih aranžmana za putovanje u Napulj, ali i na grčka ostrva Krit i Mikonos.

“U odnosu na prošlu godinu, nove destinacije su Mikonos i Krit, a interesovanje za ove destinacije je veliko. Većina aranžmana za jul mjesec i prvu polovinu avgusta su rasprodati”, rekao je Miranović.

Kada je riječ o tipu odmora za koji se građani najčešće odlučuju, u agencijama spremno odgovaraju da su to klasična ljetovanja, sa akcentom na odmor i lijepim plažama. Najčešće biraju nešto duže aranžmane koji uglavnom traju od sedam do 10 dana.

Naravno, za uživanje na obalama Mediterana neophodno je izdvojiti dovoljno novca, ali agencije su i tu spremne da se prilagode budžetima građana sa različitim cijenama.

“Cijene aranžmana zavise od više faktora, prije svega kvaliteta hotelskog smještaja kao i vrste prevoza. Putovanja u Grčku su nešto povoljnija i svakako pristupačna većem broju naših državljana. To su uglavnom autobuski aranžmani, jer su nam te destinacije relativno blizu”, kazao je Koprivica.

Cijene popularnih aranžmana u Grčkoj se kreću između 200 do nešto više od 300 eura.

Kraća putovanja u centralnu Evropu su pristupačnija, te se u Budimpeštu može otputovati na tri dana za 90 eura, dok oni sa dubljim džepom mogu da uživaju u Lisabonu i Portu osam dana za 810 eura.

Dalje destinacije su zbog avionskih karata skuplje, ali i dalje popularne.

“Primjećujemo nešto veće interesovanje za Tursku, koja je prethodnih godina zbog bezbjednosne situacije bila u blagom padu. Tu su i uvijek popularne destinacije kao sto su Egipat, Španija, Italija”, kazao je Koprivica.

Cijena aranžmana sa prevozom do ovih destinacija se kreće između 500 i 700 eura po osobi.

Zbog niske cijene avio-karte, putuju u Varšavu

Otvaranje novih niskobudžetnih avio-linija, rezultiralo je rastom putovanja u inostranstvo, te je sada, prema ocjeni turističkih radnika, hit putovanje u Varšavu.

“Varšava je postala hit među našim putnicima, od uvođenja direktne avio-linije Podgorica–Varšava”, istakao je Miranović.

Pored Varšave, putnici najčešće žele da posjete Barselonu, Madrid, Budimpeštu i Milano, ali se odlučuju i za najpopularnije svjetske destinacije među kojima su Pariz i Venecija.

Albanija sve popularnija

Agencije bilježe rast interesovanja za boravak na obalama susjednih država.

Iako se tokom ljeta građani najčešće opredjeljuju za dalje destinacije, mnoge agencije u ponudu uvode nove regionalne primorske destinacije. Tako raste popularnost primorskih gradova u Albaniji, među kojima se izdvaja Saranda, grad na jugu susjedne države. U Sarandi, jedna osoba, u zavisnosti od termina, može boraviti četiri dana za manje od 100 eura.

Često se organizuju jednodnevni izleti u Skadar, Dubrovnik, Trebinje ili Sarajevo, po cijeni od dvadesetak eura.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *