Xiaomi razočarao na berzanskom debiju u Hong Kongu

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi Corp nije imao zavidan debi na hongkonškoj berzi u ponedjeljak, budući da su nakon inicijalne javne ponude (IPO) cijene njegovih dionica potonule za 6 posto, što je loš znak za njegove tehnološke konkurente koji takođe planiraju izlistavanje dionica na toj berzi.

Taj četvrti svjetski proizvođač pametnih telefona prikupio je putem IPO-u 4,7 milijardi dolara, što je tek nešto više od polovine onoga što je ciljao. Time je ukupna vrijednost te korporacije procijenjena na 54 milijarde dolara.

Kako je to prva među mnogim kineskim tehnološkim kompanijama koje žele izaći na berzu u Hong Kongu, to predstavlja prilično razočaravajući početak za cijeli sektor. Cijene dionica na kineskim berzama nedavno su znatno pale zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

Xiaomijev debi bio je najveća ponuda dionica neke tehnološke kompanije nakon što je kineski tehnološki div Alibaba prikupio putem IPO-a 25 milijardi dolara u 2014. godini.

Izlazak Xiaomija na berzu smatra se važnim izlistavanjem na berzi za ostale kineske tehnološke kompanije, koje u idućim mjesecima planiraju takođe IPO-e. Među njima su kompanija za online dostavu hrane i prodaju ulaznica Meituan Dianping i div zabave Tencent Music, koje će svoje dionice na burzi u Hong Kongu ponuditi kasnije tokom godine.

Cijene dionica Xiaomija, kojeg često zovu kineskim Appleom, u prvom satu trgovanja potonule su sa 17 na 16 hongkonških dolara, no kasnije im se cijena oporavila na 16,80 dolara.

Izvan domaćeg tržišta, Xiaomi je glavni igrač u Indiji, gdje mu se suprotstavlja Samsung kao najpopularniji proizvođač telefona. Prošle godine Xiaomi je ušao i na špansko tržište, a izvještaji gugerišu da takođea pokušava da uđe i u SAD kako bi pokušao konkurisati Appleu.

„Mi smo internetska kompanija. Od prvog smo dana postavili dualnu dioničku strukturu. Bez inovacija koje je uvelo hongkonško tržište kapitala, ne bismo imali priliku da izlistamo dionice u Hong Kongu”, rekao je osnivač i izvršni direktor Xiaomia Lei Jun na ceremoniji izlistavanja.

Xiaomi je, naime, bio prva kompanija koja je izlistala dionice prema novim pravilima berze u Hong Kongu, prema kojima se osnivačima kompanija omogućuju veća glasačka prava. Ta pravila uvedena su u sklopu nastojanja da se podstakne više tehnoloških kompanija da za IPO odaberu berzu u Hong Kongu umjesto njenog rivala u New Yorku.

Dok pametni telefoni čine 70 posto prihoda Xiaomija, njegov najbrže rastući dio su kućni aparati povezani s internetom. Uprkos prodaji od 114,62 milijardi juana (18 milijardi dolara) u 2017., kompanija je lani imala gubitak od 43,9 milijardi juana u poređenju  s neto dobiti od 491,6 milijardi u 2016. godini.

SEEbiz

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *