OPEC nije odgovoran za rast cijene nafte

Dodajte komentar

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) branila se od nedavnih zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trumpa za većom proizvodnjom tog energenta, istakavši kako ona za to ne snosi odgovornost.

Trump je nedavno OPEC prozvao odgovornim za rast cijene nafte i pozvao tu grupu da učini nešto po tom pitanju.

“OPEC ne može samostalno biti kriv za probleme koji se događaju u naftnoj industriji, no u isto vrijeme odgovaramo na tu situaciju u sklopu mjera koje smo donijeli na našem posljednjem susretu u junu”, rekao je predsjednik te organizacije Suhail al-Mazrouei.

Članice OPEC-a su Iran, Irak, Kuvajt, Saudijska Arabija i Venezuela, osnivači tog saveza, te Katar, Indonezija, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Nigerija, Ekvador, Gabon, Angola, Ekvatorijalna Gvineja i Kongo, države koje su priključile kasnije, stoji na službenim stranicama.

“Mislim da OPEC ispunjava svoj dio”, dodao je predsjednik organizacije.

IStakao je kako je savez spreman da sasluša sve države koji su veliki proizvođači nafte, među njima i Sjedinjene Države.

OPEC se u junu odlučio na skromno povećanje proizvodnje nafte nakon što je saudijski čelnik nagovorio neprijateljski Iran na saradnju i poslije poziva velikih potrošača tog energenta na smanjivanje njegove cijene.

Cijena nafte raste cijelu godinu, a tome doprinosi i sve veća potražnja. U maju je barel nafte po prvi put u 3 i po godine dostigao cijenu od 80 dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *