Qatari Diar: Investirali skoro 70 miliona, a nije izgrađeno ništa?

Dodajte komentar

Katarski državni investicioni fond Qatari Diar koji je od 2010. vlasnik oko 270.000 kvadrata zemljišta u zaleđu uvale Pržna u Krtolima kod Tivta do sada je u realizaciju projekta izgradnje tzv. mješovitog turističkog rizorta na toj lokaciji uložio 67,1 milion eura. To tvrdi Vlada Crne Gor eu posljednjoj Informaciji o realizaciji prioritetnih projekata u oblasti turizma za period januar-jun 2018.

U tom intervalu Qatari Diar je navodno, investirao 1,4 miliona eura. Iako je kompleks u Krolima taj fond za 25 miliona eura kupio od tivatskog HTP „Primorje“ još prije osam godina i obećao da će za sezonu 2014. otvoriti novi rizorta sa hotelom ranga pet plus zvjezdica, Qatari Diar je do danas samo srušio stari hotel „Plavi horizont“ i nije podigao niti jedan novi objekat. Prema urbanističkim planovima koji su do sada u više navrata mijenjani i prilagođavani željama Kataraca, na ovom prostoru treba da nikne nivi rizort vrijedan 270 miliona eura, sa luksuznim hotelom, rezidencijalnim vilama, apartmanima, SPA centrom, bazenima, sportskim i drugim ugostiteljskim sadržajima. Do danas zbog niza problema, prvenstveno imovinsko-pravne prirode, Qatari Diar međutim nije sagradio niti jedan novi objekat u zaleđu jedne od najljepših uvala na Crnogorskom primorju.

U Vladinoj Informaciji stoji da su „otvorena pitanja koja mogu uticati na dinamiku relizacije projekta“ i dalje pretvaranje prava korišćenja nad tri velike parcele u okviru kompleksa koje je HTP „Primorje“ prodalo Qatari Diaru u pravo svojine katarskog fonda, a za što se postupak još vodi kod tivatskog odjeljenja Uprave za nekretnine Crbne Gore. Problem je i “okončanje sudskih sporova sa fizičkim licima koja imaju suvlasništvo na parcelama 460/3 i 417/2” jer su mještani Krtola čiju je djedovinu Vlada krenula da eksproipiiše da bi je ustupila Qatari Diaru, izjavili žalbu na prvoistepena riješenja o izuzimanju njihove zemlje.

Vlada navodi da kompanija “Qatari Diar Hotel & Property Investment Montenegro” koja treba da realizuje izgradnju 270 miliona eura vrijednog kompleksa trenutno ima sedam stalno zaposlenih radnika. U aprilu ove godine toj firmi Ministarsto održivog razvoja i turizma izdalo je građevinske dozvole za izgradnju hotela ranga pet plus zvjezdica, 9 rezidencijalnih vila, podzemnih garaža, uređenje terena i izgradnju prateće infrastrukture, kao i za izgradnju plažnog bara, teniskog terena i ulazne kapije u cijeli kompleks.

Izvor: BokaNews.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *