Kinezima isplaćeno 406,7 miliona eura za autoput

Dodajte komentar

Kompaniji China road and bridge corporation (CRBC) je od 2015, kada je počela gradnja auto-puta Bar-Boljare, do 21. juna ove godine ukupno isplaćeno 406.708.799,71 eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva finansija.

Od tog iznosa, Kinezima je, kao glavnom izvođaču radova na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, iz sredstava kineske Exim banke izdvojeno 345.702.732,98 eura.

Za isti period, CRBC je iz budžeta dobila 61.006.066,74 eura, kazali su iz Ministarstva, dodajući da se navedena sredstva odnose na troškove kredita.

CRBC je od početka godine do 21. juna po osnovu gradnje auto-puta ukupno prihodovala 59.185.883,02 eura.

“Iz sredstava kineske Exim Banke isplaćeno je 50.308.253,80 eura, dok je iz budžetskih sredstava izdvojeno 8.877.629,22 eura”, navodi se u podacima Ministarstva.

Dinamika povlačenja sredstava iz budžeta, kako su objasnili, zavisi od realizacije aktivnosti koje se sprovode na terenu.

“Na kraju godine će se utvrditi da li su ukupno povučena sredstva u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu”, istakli su u tom Vladinom resoru.

Radovi

Proboj desne cijevi tunela Vežešnik krajem prošlog mjeseca, koji je drugi tunel na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo, posljednji je od većih sprovedenih radova na auto-putu.

Prema informacijama koje su Dnevne novine ranije dobile od predstavnika kineske kompanije, proboj Vjeternika, najdužeg i najkompleksnijeg tunela na auto-putu, očekuje se sredinom jula, prije proboja lijeve cijevi Vežešnika.

Radovi na proboju Vjeternika, dugog 5.891 metar, zvanično traju već više od dvije godine.

U septembru se očekuje proboj tunela Zecka, a mjesec kasnije i Mrkog krša, Đurilovca i Kosmana. U novembru bi trebalo da budu probijene Vitanovice, dok će posljednji probijeni tunel na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare biti Mateševo, u martu iduće godine. Do sada su probijeni tuneli Jabučki krš, Klopot, Mrke, Vilac, Mala trava, Pajkov vir, Suka i Preslo.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *