Konatar smatra da je Vlada rebalanskom priznala poraz nad sivim tržištem

Koliko je stanje u crnogorskim javnim finansijama dobro i stabilno jasno je i onim neupućenima kada imamo drugi rebalans budžeta za samo šest mjeseci u ovoj godini, kaže Miloš Konatar, potpredsjednik Građanskog pokreta URA, prenosi CdM.

„Oba puta uzrok su bili pad planiranih prihoda i nekontrolisno povećanje troškova što je rezultiralo povećanjem granice zaduživanja sa planiranih 295 miliona na sadašnjih 739 miliona. I sada, po ko zna koji put, Vlada svoje greške naplaćuje iz novčanika građana dodatnim zaduživanjima“, ističe on.

Napominje da je Građanski pokret URA upozoravao da povećanje stope PDV-a i akciza predstavlja grešku.

“Vlada je tim potezom samo dodatno opteretila preduzetnike i privredu, a istovremeno teret krize prevalila na leđa krajnjih potrošača tj. građana Crne Gore. Teorija i praksa javnih finansija su jasno ukazivali da neutemeljeno povećanje poreza, bez adekvatnih kontrolnih mehanizama i borbe protiv sivog tržišta neće dovesti do povećanja budžetskih prihoda. Na prvoj godini ekonomskog fakulteta studenti uče o “Laferovom zakonu” koji kaže da sa povećanjem poreza prihodi rastu, ali samo do određene tačke poslije koje svako povećanje poreza uzrokuje smanjenje budžetskih prihoda. Izgleda da su naš ministar finansija i njegove kolege u Vladi preskočili ove važne lekcije u teoriji javnih finasija Da stvari budu ozbiljnije budžetski deficit je porastao sa planiranih 114 na 142 miliona i mi u godinama “štednje” imamo rast svih troškova u budžetu. To samo znači nova zaduživanja i okove budućim generacijama.”, objašnjava Konatar.

On kaže da bi odgovorni ministar zbog greške koju i sam priznaje podnio ostavku, a ovako će njegove i greške Vlade Duška Markovića da plaćaju građani Crne Gore a tim prije zbog toga što je stanje u javnim finansijama Crne Gore veoma zabrinjavajuće i neodrživo na dugi rok, na šta je upozorila i Centralna banka.

“Država je i odlukom da smanji porez zbog pada prometa cigareta na legalnom tržištu priznala poraz nad sivim tržištom i kriminalom, kao bezbroj puta do sada”, ističe Konatar.

Navodi da je jedini izlaz iz ovakve situacije oštra i beskompromisna borba sa sivim tržištem i neplaćanjem poreza ali i odluka o zaustavljanju daljeg rasta javnog duga, što u suštini predstavlja moratorijum na dalje zaduživanje za finansiranje tekuće potrošnje, a što je, kako Konatar podsjeća Građanski pokret URA i predložio aktuelnoj Vladi.

“Poslušali su tako što je Ministarstvo ekonomije kupilo luksuzni Mercedes od preko 50 hiljada eura kao službeno auto u godini štednje i bolnih rezova za državu”, zaključio je Konatar.

Izvor: CdM.me

Check Also

I u krizi depoziti stabilni

Dinamika kretanja depozita tokom godine korespondira sa početkom pandemije, kao i lošijim rezultatima turističke sezone, …

One comment

  1. Sjajna kritika g-dina Konatara, hvala. Samo malo manje izazivanja panike, posto kriza sa CB CG uz nenajavljeni drugi rebalans moze da prodrma sistem vise nego sto mozemo podnijeti.

    Na normalnim obicnim ljudima je odgovornost koja je znacajnija od ukrivanja iza “profitabilnosti trafika sa sjevera” (citat MF), pa zato trebaju da budu odgovorni u kritici ali uzrdzani u emotivnim izjavama.

    I veci je dokaz o pobjedi sivog trzista jucerasnje izvjesce ministarke za javnu upravu, koja je zamrzla u ime Vlade sva zaposljavanja na godinu dana. Medjutim, to MMF nece prihvatiti ako dovoljan leverage. Trazice jos, cim stignu prvi podaci sezone u septembru. Oni su sad vec na odmorima, pa se pritisak sa njihove strane treba tek tada ocekivati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *