Tri banke u Srbiji će uskoro promijeniti vlasnika

U Srbiji posluje 28 banaka, a za pojedine u ovoj godini izvesno je da će promijeniti vlasnike ili da će pokrenuti prodaju. U procesu finalizacije je prodaja ruske VTB banke u Srbiji, privatizacija Komercijalne banke je u toku, dok se za Telenor banku očekuje odobrenje NBS dogovorene prodaje.

Prema saznanjima Blic Biznisa, VTB banka ne napušta Srbiju, ali je u toku finalizacije njene prodaje. VTB Grupa čije je sjedište u Moskvi, objavila je namjeru da traži kvalitetnog investitora za svoju banku u Srbiji, a takva namjera postoji već dvije godine. Šef VTB Andrej Kostin je još 2016. godine saopštio da državna banka namjerava da proda predstavništvo u Srbiji. On je tada naglasio da su za njenu kupovinu zainteresovani i strani i ruski investitori. Tada je Kostin ocenio vrijednost banke 10 miliona eira, prenio je Sputnik. VTB banka je u Srbiju došla 2013, kada ju je preuzela Moskovsku banku, koja je počela da posluje još 2008. To je bila prva bankasa ruskim kapitalom u Srbiji.

Kako je za Blic Biznis rekla Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije, u skladu sa sporazumom akcionara, u planu je prodaja paketa akcija “Komercijalne banke” u njihovom vlasništvu, a glavnu ulogu u pripremi banke za privatizaciju ima rukovodstvo, odnosno akcionari banke. Privatizacija Komercijalne banke je u toku.

Kako je predviđeno propisima Ministarstvo finansija dostavlja nacrt tenderske dokumentacije NBS, radi davanja mišljenja na dio koji se odnosi na dokaze o finansijskom stanju i dobroj poslovnoj reputaciji potencijalnog sticaoca banke. Prema posljednjim podacima, Republika Srbija u Komercijalnoj banci ima 41,74 odsto vlasništva, 24,43 odsto Evropska banka za obnovu i razvoj, dok IFC fond 10,15 odsto.

Telenor banka

Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji 100 odsto vlasništva Telenor banke PPF grupi. Sticanje većinskog vlasništva u Telenor banci od strane PPF grupe uslovljeno je korporativnim i regulatornim saglasnostima Narodne banke Srbije što je najvažniji korak u daljem procesu, kao i Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Agencije za zaštitu konkurencije Republike Crne Gore.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno – istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, poput bankarstva i potrošačkih finansijskih usluga, telekomunikacija, rudarstvo, nekretnina i biotehnologije. PPF grupa posluje u 22 ​​zemlje na tri kontinenta i raspolaže imovinom u vrednosti većoj od 38 milijardi eura.

Svjetske glasine o spajanju Unikredit i Sosijete Ženeral

Ako se desi u Evropi, desiće se i u Srbiji. Kako je objavio prošlog mjeseca britanski “Fajnenšel tajms” italijanska Unikredit banka i francuska Sosijete Ženeral razmatraju spajanje, što bi dovelo do integracije dvije najveće evropske finansijske institucije. Izvršni direktor Unikredita Žan Pjer Mastije, koji je inače Francuz i nekada je radio za Sosijete Ženeral, već par mjeseci razmatra ovu ideju, piše FT pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom. Rukovodstvo SocGen, takođe, razmatra mogućnost spajanja. Pregovori su, međutim, još uvjek u ranoj fazi. Iz Unikredita su u izjavi za “Blumberg” istakli da nikada ne komentarišu glasine i spekulacije, dok su u SocGen negirali “bilo kakve pregovore uprava o potencijalnom spajanju sa Unikreditom”. Direktor Unikredita Mastije je za njujoršku agenciju u septembru izjavio da Unikredit ne planira nikakvu prodaju svojih aktiva ili akvizicije tokom 2019. godine.

Blic.rs

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *