Trgovinski rat je počeo a ovo su najveći svjetski uvoznici i izvoznici

Dodajte komentar

Prvi put u nekoliko decenija trgovinske barijere su se počele podizati širom svijeta, a posljednja u nizu mjera koje su pojačale nesigurnost je ograničavanje izvoza visokotehnoloških proizvoda u Kinu, kao i investicije kineskih kompanija u tehnološki sektor SAD-a.

Washington je od ponoći uveo dodatne 25-procentne tarife na uvoznu kinesku robu vrijednu 34 milijarde dolara, kao odgovor na žalbe da Peking “krade ili pritiska strane kompanije da predaju svoju tehnologiju da bi ušle na kinesko tržište”.

Peking je odgovorio istom mjerom, na što je Donald Trump zaprijetio dodatnim tarifama, podižući iznos na ukupno 450 milijardi dolara kineskih proizvoda koji bi mogli biti obuhvaćeni tim mjerama, odnosno na skoro 90 posto kineskog izvoza u SAD.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) objavljuje listu najvećih svjetskih uvoznika i izvoznika, gdje su upravo Kina i SAD najvažniji igrači.

Osim ove dvije trgovinske sile, zbog Brexita je ugrožena i pozicija Velike Britanije. Naime, najveće britansko udruženje proizvođača i trgovaca automobilima tvrdi da su investicije u proizvodnju automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu prepolovljene prošle godine uslijed zabrinutosti zbog predstojećeg izlaska zemlje iz Evropske unije.

Prema podacima WTO, najveći svjetski izvoznik je Kina koja je prošle godine izvezla robu u vrijednosti 2.263 milijardi američkih dolara. Slijede SAD i Njemačka sa 1.547, odnosno 1.448 milijardi izvoza.

Velika Britanija na listi najvećih izvoznika zauzima 10. Mjesto sa 445 mlijardi dolara 2017. godine.

Najveći uvoznik prošle godine bio je SAD sa 2.409 milijardi dolara. Kina je na drugom mjestu sa 1.842 milijarde, a Njemačka na trećem sa 1.167 milijardi.

Velika Britanija je na petom mjestu liste uvoznika sa 644 milijarde američkih dolara.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *