Kapital banaka preko 500 miliona eura

Dodajte komentar

Aktivnosti Centralne banke (CBCG) tokom 2017. godine bile su usmjerene na stabilnost finansijskog sistema i na bankarski sektor. Sistemski ali i individualno, na nivou pojedinačnih i pojedinih banaka, mogu reći da je jedan broj rizika koji su se ispoljavali tokom prethodnih godina i imali rastući smjer i intenzitet danas doveden pod kontrolu, ocijenio je guverner CBCG Radoje Žugić.

On je na jučerašnjoj sjednici Odbora za ekonomiju na osnovu pet izvještaja o radu CBCG kazao da u prilog tome govori rastuća profitabilnost bankarskog sistema. Odbor je usvojio izvještaje CBCG.

“Na osnovu dobre kapitalizovanosti banaka u prethodnoj godini, po prvi put smo imali kapital preko 500 miliona eura, ali i visok stepen likvidnosti. Ukupna aktiva je takođe rasla, krediti i kreditne aktivnosti koje su ranije prepoznate kao jedna od ranjivosti takođe rastu, ali ne u mjeri u kojoj bi ugrozili finansijsku stabilnost u smislu prekomjernog rasta ili oscilacija same kreditne aktivnosti”, kazao je Žugić.

Naglasio je da je nivo loših kredita takođe pao, kao i da ranjivost tog segmenta koja postoji ne predstavlja sistemski problem i da se tretira na nivou pojedinačnih banaka.

CBCG je u 2017. godini, prema njegovim riječima, pripremila i donijela sedam zakona i 17 podzakonskih akata, i implementirala standarde međunarodnog finansijskog izvještavanja.

Pored izrazito nepovoljnih i negativnijih kamatnih stopa u prethodnom periodu ostvarili smo značajno veće prihode u odnosu na prethodne godine, i u nepovoljnim uslovima i otežanim okolnostima on je iznosio oko milion eura. Uspjeli smo da ostvarimo dobit koja je 70 odsto viša u odnosu na prethodni period i time smo povećali osnovni kapital za 1,5 milion eura i isto toliko prenijeli u budžet države”, naveo je Žugić.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *