Japanski penzioni fond izgubio 50 milijardi dolara zbog trgovinskih napetosti

Dodajte komentar

Japanski državni penzioni fond (GPIF) objavio je da je u prvom tromjesečju na ulaganjima u inostranstvu zabilježio gubitak od 5.500 milijardi jena (50 milijardi dolara) zbog pada cijena dionica u Japanu i inostranstvu pod uticajem zabrinutosti zbog američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Gubitak u prvom ovogodišnjem tromjesečju četvrti je tromjesečni gubitak od septembra 2014. godine kada je najveći penzioni fond u svijetu počeo da usmjerava veće iznose mirovinske štednje u kupovinu dionica na račun ulaganja u obveznice.

Najslabiji su rezultat u razdoblju od januara do marta zabilježili na ulaganjima u strane dionice, iskazan u negativnom prinosu od 6,35 posto. Negativan su prinos ostvarili i na ulaganjima u japanske dionice, od 4,72 posto.

Japanski berzanski indeks Nikkei 225 i američki indeks industrijskih kompanija Dow Jones Industrial Average pali su u prvom tromjesečju 8,7, odnosno 2,9 posto, nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao memorandum o uvođenju carina na uvoz iz Kine u vrijednosti 60 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *